A La Repubblica Magyarországról: Nehéz lesz visszaparancsolni a szellemet a palackba

2010. június 7. - 17:17 | Külföld
Versenyfutás az idővel címmel tudósított hétfőn Budapestről a római La Repubblica újságírója, Andrea Tarquini. A magyar közhivatalokon lobogó EU-zászló "intő jel a szigorúságra, amelyre az önteltségben az arroganciát súroló hatalom nehezen talál választ" - fogalmazott Tarquini, az idővel folyó versenyfutásnak nevezve a "végtelen vésztárgyalásokra bezárkózott" Orbán és Matolcsi bejelentéseit.

"Döntő órák ezek Európa és a világgazdaság számára. Visszafojtott lélegzet kíséri, ahhoz hasonlóan, ahogy a magyarok az áradó Dunát figyelik "- írta a tudósító, aki szerint a magyar kormány búcsút mond az ígért adócsökkentésnek. Tovább faragja a költségvetési támogatásokat, miközben az "állami tévé új, drága épületéből kamion-generátorokkal közvetítenek". Az államvezetés egyetlen vigasza, hogy "nem tombol az utca, mint Athénban. Az ellenzék és a szakszervezetek túl gyengék, a szélsőjobb az időt húzza". Az emberek a hétvégén próbáltak felejteni, de "még fáj, mindenkinek a fejében és zsebében, a kormány dilettáns kabaréja a küszöbön álló görög válságról".

A riadót lefújták, az EU-nak és a piacoknak viszont nem elég azt mondani, hogy bocsánat, vicceltünk - tette hozzá Tarquini a Concorde Csoport elemzőjét, Samu Jánost idézve, aki szerint "már nehéz lesz visszaparancsolni a szellemet a palackba".

A saját magával leszámoló hatalom nem tudja, merre tovább. Néhány napja Orbán a jobboldali értelmiség megszületését tartotta kívánatosnak, de ezek a karrierista egyetemisták megosztottak "mint az egymás ellen harcoló Guelfek és Ghibellinek". A hatalom nagy pompával emlékezett a trianoni  évfordulóra, "a múlt nagyságának eufórikus álmában ringatva magát, most pedig levegő után kapkodva menti a  menthetőt".

mti/para