Képviselet minden áron

2010. június 9. - 10:50 | Külföld
Európai parlamenti képviselői irodát nyitott az erdélyi Marosvásárhelyen Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője, tiltakozást váltva ki a helyi magyar és román értelmiségiek körében.
Az Új Magyar Szó és a Krónika című erdélyi napilapok szerdán Szegedi Csanádot idézik, aki az iroda megnyitása alkalmából elmondta: fel szeretnék vállalni az erdélyi magyarság ügyét, az autonómia megvalósítását, a magyar nyelv használatának kiszélesítését egész Erdély területére. Hozzátette, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is szívesen segíti problémájuk orvoslásában, ha felkeresik őt.

Az EP-képviselő bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben az európai törvényhozói testületbe bejutott három romániai magyar képviselőt, akik szerinte "soha nem beszélnek az autonómiáról, minden egyébbel kapcsolatosan hallatják a hangjukat, csak saját választóikért nem".

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a Krónikának elmondta, mindenkinek szuverén joga, hogy képviselői irodát nyisson, ha van erre pénze. Borbély szerint elsősorban a Jobbik vezetőinek kellene feltenniük maguknak a kérdést, miként folytathatnak egyszerre kisebbségvédő és kisebbségellenes politikát, és rámutatott: nem védelmezheti Romániában a kisebbség érdekeit a Jobbik, ha Magyarországon kisebbségellenes politikát folytat.

Az RMDSZ politikai ellenfelének számító Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Szász Jenő szerint magyarországi képviselők is nyithatnak irodát Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban egyaránt, ahogy Tőkés László is nyitott EP-képviselői irodát Budapesten.

Az Új Magyar Szó szerint Marosvásárhely magyar polgárainak egy része határozottan elutasítja Szegedi Csanád jelenlétét a városban. Tegnap aláírásgyűjtés is indult a helyi értelmiségiek körében a jobbikos politikus irodanyitása ellen. A lap értesülései szerint a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztői és a színművészeti főiskola több tanára csatlakozott a tiltakozáshoz.

Az újság megszólaltatta Sebestyén Spielmann Mihály írót, történészt és könyvtárost, aki tiltakozik a jobbikos EP-képviselői iroda megnyitása ellen, akárcsak Tőkés András, a Romániát Brüsszelben képviselő Tőkés László EP-képviselő testvére. Utóbbi véleménye szerint káros a Jobbik jelenléte az erdélyi városban, ugyanis csak árthat az erdélyi magyaroknak, ha a Jobbik zászlajára tűzi az autonómiáért folytatott harcot.

- mti/para -