A magyar külügyminisztériumba kérették a szlovák nagykövetet

2010. június 10. - 15:13 | Külföld
A magyar külügyminisztériumba kérették Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét. Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák kormány június 9-én olyan nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben revizionista törekvésekkel vádolta meg a magyar kormányt és az Országgyűlést - mutat rá a közleményében Mátrai Zsuzsanna szóvivő.

A kommüniké szerint a magyar fél visszautasította a szlovák kormányhatározatban foglalt vádat, átadta a Szlovákia által kifogásolt Nemzeti Összetartozás törvényének angol fordítását, és felhívta a figyelmet arra, hogy sem a törvény szövegében, sem szellemében nincs szó területi revízióról. A jogszabály ezzel szemben a szuverén államok közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről szól, ezt a magyar kormány Szlovákiától is elvárja.

A szlovák kormány által a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozat szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, s a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. Ezzel a szlovák kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Pozsony cáfolja, hogy a szlovák nagykövetet bekérették a magyar külügybe

Pozsony cáfolta, hogy Peter Weisst, Szlovákia budapesti nagykövetét bekérették a magyar külügyminisztériumba.

Félreértésről van szó - mondta Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője a TASR hírügynökségnek.

Bár Peter Weiss valóban járt a magyar külügyminisztériumban, de "a nagykövetek és a vendéglátó ország minisztériuma közötti szokásos párbeszéd keretében" - közölte Stano. 

A magyar külügy csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Peter Weisst a külügyminisztériumba kérették.

MTI