Sme: Orbán Őszöde...

2010. június 10. - 11:50 | Külföld
Úgy tűnik, hogy a Fidesz újabb politikai fordulatot él át, s ezúttal jobboldali irányban mozdult el. Eddig ugyan mindig a jobboldalhoz tartozónak vallotta magát, de gazdaságpolitikájának a jobboldalhoz évek óta semmi köze sem volt - írta a Sme.
Az újság szerint Orbán Viktor ugyan még nem hagyta abba a forradalomról és rendszerváltásról szóló beszédeit, de"már sikerült bejelentkeznie a kapitalizmus építésére" is.

"Minden más ebben a pillanatban tulajdonképpen csak álcázásnak tűnik, amellyel a Fidesz főnöke megpróbálja eltakarni azt, hogy éppen most éli át a saját Őszödét" - vélekedik a lap. Hozzáteszi: helyénvaló, hogy fenntartásokkal kezeljük a "felelős költségvetéshez" történt fordulatot.

Egyrészt azért - mutat rá a lap - mert a fordulat nem egy belső katarzis eredménye, hanem annak következménye, hogy Orbánnak Brüsszel megmondta: mettől meddig.

Ráadásul nem minden téren mutat a Fidesz felelősséget, aminek példája, hogy a pozsonyi magyar nagykövet közvetlenül bekapcsolódott a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kampányába. Nehéz másképpen értelmezni azt a tényt, hogy Orbán a párton keresztül juttatott 50 millió forintot a szlovákiai árvízkárosultaknak, s ezt a tényt a maga a nagykövet jelentette be az MKP választási nagygyűlésén. Ez elfogadhatatlan, ha arra gondolunk, hogy az MKP esetleg tagja lehetne a jövőbeni szlovák kormánynak.

A lap úgy látja: a legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy Orbán intézkedéscsomagja nem áll szilárd alapokon. Az idei hiánycélt ugyan sikerülhet megtartani egyebek között a bankok rendkívüli megadóztatásával, de a további évek helyzete nincs rendezve. Hogy mi lesz a következő években, arról az akcióterv nem szól.

"Orbán és társai tehát jó irányban indultak el, de az alapkérdést még mindig nem válaszolták meg: miből fogják lépéseiket finanszírozni? Meglehet, hogy ezt csak az őszi helyhatósági választások után tudjuk meg" - zárja írását a Sme.