Szegedi Csanád rontja a levegőt Marosvásárhelyen?

2010. június 10. - 17:47 | Külföld
Az RMDSZ Szabadelvű Köre közleményben tiltakozott amiért a Jobbik parlamenti képviselője, Szegedi Csanád Marosvásárhelyen nyitott irodát. Az alábbiakban a közlemény teljes szövege olvasható.

"Az RMDSZ Szabadelvű Köre felháborodással értesült arról, hogy a Jobbik szélsőjobboldali magyar párt egyik európai parlamenti képviselője parlamenti irodát nyitott Marosvásárhelyen.  Úgy gondoljuk, hogy Szegedi Csanád irodájának a jelenléte, nemhogy segítené, hanem egyenesen akadályozni fogja az erdélyi magyarok, és ezen belül a székelyek bármilyen nemű autonómiatörekvését. A magyarországi szélsőjobboldal jelenléte Erdélyben rontja a román közéletben és politikumban a hiteles magyar érdekképviseletet, érveket adva a román nacionalistáknak.

A magyarországi szélsőjobb revizionista üzenete a halál csókja minden erdélyi magyar autonómia-projekt vagy bármilyen más kisebbségi érdekérvényesítési küzdelem számára.  

Erdélynek nincs szüksége sem a magyar, sem a román szélsőségesekre, sem parlamenti irodák, sem nyári táborok, sem ifjúsági szervezetek, sem propagandaanyagok szintjén.  A Jobbik nem kívánt vendég Erdélyben. Interetnikus környezetben élünk, ahol egymás tisztelete és elfogadása alapérték. Aki ezt nem érti, az ne nyisson képviseleti irodát Erdélyben.  

Felkérünk minden erdélyi magyar politikai szervezetet, az RMDSZ-t, az EMNT-t, az MPP-t, civil szervezetet, egyházat, ifjúsági szervezetet, sajtóorgánumot, hogy egyértelműen és félre nem érthetően határolódjon el a magyarországi szélsőjobb erdélyi terjeszkedésétől.  Ebben a kérdésben nincs helye tétovázásnak, kétszínűségnek, hisz a feszültséggerjesztés következményeivel nekünk erdélyi magyaroknak kell számolnunk, nem a Jobbik képviselőinek.

Kolozsvár, 2010 június 10

A Szabadelvű Kör elnöksége"