Megkezdődött az elnökválasztás Lengyelországban

2010. június 20. - 07:15 | Külföld
Megkezdődött vasárnap Lengyelországban ez előre hozott elnökválasztás, amelyre Lech Kaczynski államfő halála miatt kerül sor. Az eseményre eredetileg idén ősszel került volna sor, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - melyben Kaczynski és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Az elnökválasztáson tíz jelölt indult. A legesélyesebb jelölt az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, aki az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (Pis) elnöke, illetve a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje, Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő. Közvélemény-kutatásokból ítélve kettejük közül Komorowskinak van nagyobb esélye a győzelemre, de a lengyel választók részvéte a családi tragédia miatt elmozdíthatja a mérleg nyelvét Kaczynski javára.

A TNS OBOP közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint Komorowskira a választók 41, míg Kaczynskira 31 százaléka voksolna. A július 4-én esedékes második fordulóban 58 százalékuk választaná Komorowskit és 42 százalékuk Kaczynskit. Más pártok jelöltjei gyakorlatilag esélytelenül indulnak.

Kaczynski halála után a lengyel alkotmány értelmében a parlamenti alsóház, a szejm elnökeként Bronislaw Komorowski automatikusan ügyvezető államfő lett. Az 57 éves politikus ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja, a kormányzó PO még a katasztrófa előtt rendezett belső választáson őt választotta elnökjelöltjének. Komorowski esélyeit növelheti, hogy a legnépszerűbb baloldali politikus, a volt miniszterelnök és külügyminiszter, a korábbi államfőjelölt Wlodzimierz Cimoszewicz is mellette tette le voksát, akárcsak Lech Walesa korábbi államfő.

mti/para