Medvegyevet aggasztják a CIA jelentései Iránról

2010. június 28. - 09:05 | Külföld
Aggasztóak az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) azon értesülései, amelyek szerint Iránnak elegendő uránja van két atomfegyver előállításához - mondta vasárnap Torontóban Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

"Ezeket az értesüléseket ellenőrizni kell, de az ilyen értesülések mindig aggasztóak, amíg a nemzetközi közösség nem ismeri el átláthatónak az iráni atomprogramot" - jelentette ki az orosz elnök a világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő G20-as csoport tanácskozása után tartott sajtóértekezletén.

Leon Panetta, a CIA igazgatója az ABC amerikai televíziónak adott interjúban vasárnap kijelentette, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van "két atomfegyver előállításához".

A Kirgizisztánban vasárnap tartott népszavazásról Medvegyev úgy vélte, hogy növelheti a szélsőségességet az amúgy is etnikai erőszak sújtotta közép-ázsiai országban.

"Egy parlamenti körtársaság Kirgizisztánban szélsőséges erők hatalomra jutását segítheti" - mondta az orosz elnök.

"Nehezen tudom elképzelni, hogyan működhet egy parlamenti típusú köztársaság Kirgizisztánban, nem okoz-e egy sor problémát és nem segíti-e szélsőséges erők hatalomra kerülését" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev.

"Kirgizisztánnak több kihívással szembe kell néznie, többek között az ország szétesésének a veszélyével. Ennek elkerüléséhez erős, jól szervezett hatalomra van szükség" - tette hozzá.

Kirgizisztánban vasárnap népszavazást tartottak a köztársasági jogkörök szűkítéséről a parlament javára. A választási bizottság hétfői adatai szerint a szavazóhelyiségek 90 százalékában leadott voksok feldolgozása alapján az új alkotmányt a szavazók 90,7 százaléka támogatta és 7,96 százaléka ellenezte.

MTI/para