A Parlament és az Utca határán...

2010. július 4. - 19:03 | Külföld
Feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt a rendőrök vasárnap Budapesten előállítottak húsz embert, akiknél gázriasztó fegyverek és fegyverutánzatok is voltak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján délután.
Még délelőtt a Budapest XV., Rákos út - Körvasútsor kereszteződésénél, az Árpád emlékműnél 4 embert, kora délután körül pedig további 16 embert állítottak elő az 56-osok teréről, akiknél közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, többek között gázriasztó fegyvereket, fegyverutánzatokat, több rohamsisakot találtak.

A BRFK emlékeztetett: tekintettel a délutánra bejelentett vasárnapi rendezvények biztonságára, a fokozott ellenőrzést rendelt el 2010. július 4-én 0 órától 24 óráig a főváros területén.

Délután az Erzsébet téren a Magyar Nemzeti Gárda tartja megemlékezését a betiltott Magyar Gárda feloszlatásának évfordulóján. A fokozott rendőri ellenőrzést indokolja az is, hogy most vasárnap ugyancsak a belvárosban, az Erzsébet tértől néhány méterre tartják az egyhetes melegfesztivál nyitórendezvényét.

Az MTI tudósítói az Erzsébet téri helyszínen úgy értesültek, hogy a rendőrség öt óráig már több mint 20 embert állított a gárdarendezvényről, ám a rendőrök folyamatosan emelik ki terepszínű nadrágot és fekete pólót viselő tömegből azokat, akik üvegekkel dobálóznak, illetve a rendőröket gyalázó szavakat kiabálnak.

Az Erzsébet téren mintegy 600 ember gyűlt össze, akik Árpád-sávos, jobbikos és nemzeti színű zászlókat lobogtatnak.

A megemlékezés apropója, hogy éppen egy éve, 2009 július 4-én az Erzsébet téren délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Késő estig 184 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Folyamatos volt a kiszorítás és a dulakodás a demonstrálók és a rendőrök között.

- mti/para -