Evangélikus Szélrózsa találkozó - középpontban a kisebbségek

2010. július 7. - 17:46 | Külföld
Egyebek mellett a cigányság és a szlovákság aktuális kérdéseit járják körbe a résztvevők a jövő szerdán kezdődő szarvasi Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón - tájékoztatta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) hírszolgálata az MTI-t.

Az idén Középkezdés Veled! címet kap a rendszerint több ezer fiatalt vonzó, ötnapos ifjúsági találkozó, amit kétévente, mindig más helyszínen tart az MEE.

Mint írták, az összejövetel egyik napján "a cigányság problémái és örömei" állnak majd a középpontban. A témáról kifejti véleményét Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Gáncs Péter evangélikus püspök, Bakay Péter cigánymissziói referens, Káli-Horváth Kálmán roma festőművész és Szeverényi János országos missziói lelkész.

A beszélgetésen szó lesz a roma integrációról, a jogok és kötelességek viszonyrendszeréről, s egy új társadalmi szerződés megkötésének szükségességéről. Előtérbe kerül továbbá az is, hogy az egyházaknak milyen közvetítő, kezdeményező szerepe lehet a békés egymás mellett élés előmozdításában.

Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője és Jakab Attila vallástörténész a közép-kelet-európai radikalizmus vallási, társadalmi és történelmi vonatkozásairól és "kezelésének" lehetőségeiről beszélgetnek.

Magyar evangélikusok Szlovákiában - A zsolnai zsinattól (1610) a nyelvtörvényig címmel történelmi visszatekintést ad és a jelenlegi szlovák-magyar kapcsolatok helyzetét taglalja Ittzés János evangélikus elnök-püspök, Kónya Péter eperjesi egyháztörténész professzor és Srna Zoltán százd-ipolyszakállosi (Szlovákia) gyülekezeti felügyelő.
 

Ugyancsak fórumot tart a finn népegyházról Baranyay Csaba evangélikus lelkész és finn kollégája, Pekka Houkuna vezetésével. Ezenkívül szóba kerülnek a virtuális centrumok, így az iwiw és a facebook által nyújtott lehetőségek is.

A zenei programok közül megemlítették a Korcsolán Orsolya (hegedű) és Alejandro Vela (zongora) páros koncertjét, akik tradicionális zsidó zenében gyökerező műveket adnak elő. Radosné Lengyel Anna Sebestyén Márta énekesnővel. Gáncs Péter Varnus Xavér orgonaművésszel beszélget, aki a Talamba ütőegyüttessel lép fel a szarvasi evangélikus templomban.

Az előadók között szerepel mások mellett Fassang László orgonaművész, Völgyessy Szomor Fanni énekesnő, a rendezvény hivatalos együttese, a Szélrózsa Band, illetve megrendezik a moldvai zenét játszó Mentés Másként Trió táncházát is.

Az érdeklődők megtekinthetik a Philipp Melanchthon európai jelentősége Wittenbergtől Erdélyig című kiállítást is, amely a reformátor munkásságát mutatja be, a róla elnevezett emlékév kapcsán.

A Lehetőségek piaca elnevezésű programon civil szervezetek, mozgalmak, egyházi csoportok mutatkozhatnak be. A Szélrózsa a hagyományoknak megfelelően idén is istentisztelettel ér véget.

mti/para