Koszovó: Veszélyes precedenst teremt a Nemzetközi Bíróság döntése?

2010. július 23. - 11:41 | Külföld
A világban meglévő sok etnikai alapú konfliktus rendezésében veszélyes precedenst teremt a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalása, amely szerint nem ellentétes a nemzetközi joggal Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása - írja pénteki számában a Vremja Novosztyej című moszkvai lap.

Az újság szerint eleve nem volt hatékony megoldás, hogy Szerbia a Nemzetközi Bíróság véleményét kérte. Koszovó függetlenségét eddig 69 ország ismerte el, és a bíróság véleményének ismeretében várhatóan tovább nő a volt szerb tartomány önállóságát elfogadók száma.

A Vremja Novosztyej idézi Jelena Guszkovát, az orosz tudományos akadémia szlavisztikai intézetének Balkán-szakértőjét, aki szerint az albán szeparatisták érveit örömmel át fogják venni a posztszovjet térségben. A hágai bíróság döntését Guszkova szerint ráadásul az egész Balkánon az albán szeparatizmus támogatásának jeleként értékelhetik.

A moszkvai újság a szakértő szavainak alátámasztására idézi a Grúziától elszakadt Abházia elnökének, Szergej Bagapsnak a kijelentését, amely szerint a Nemzetközi Bíróság döntése újból megerősítette Abházia és Dél-Oszétia önrendelkezéshez való jogát. Bagaps szerint a két terület függetlenségi igénye történelmileg és jogilag megalapozottabb, mint Koszovóé, és az abház vezető reméli, hogy a hágai vélemény hatására újabb országok fogják elismerni Abházia függetlenségét.

(MTI)