Emberi jogi válsághoz vezet a Fülöp-szigeteki abortusztilalom

2010. augusztus 5. - 08:38 | Külföld
Az abortusz tilalma miatt emberi jogi válság alakult ki a római katolikus Fülöp-szigeteken, mivel évente több mint félmillió nő szakítja meg a terhességét kockázatos módon - figyelmeztetett egy jogvédő csoport.

A New York-i központú Centre for Reproductive Rights által kiadott jelentés szerint évente mintegy ezer nő halálát okozzák a titokban végzett abortuszok.

"Az abortusz kriminalizálása a Fülöp-szigeteken sérti a nők emberi jogait azzal, hogy megtagadja tőlük a legális és biztonságos terhesség-megszakítást" - olvasható a jelentésben.

Annak ellenére, hogy az abortusz illegális, több mint 560 ezer nő veteti el a magzatát évente a központ adatai szerint, amelynek munkatársai évek óta együttműködve dolgoznak a helyi női jogvédő szervezetekkel az ázsiai országban. Egyetértésben a helyi női jogvédő csoportokkal, a központ úgy véli, hogy az emberi jogi válság a veszélyes abortuszokból fakadó betegségekből és halálesetekből alakult ki.

Fülöp-szigetek a világ azon kevés országainak egyike, ahol minden körülmények között tiltják az abortuszt.

A Centre for Reproductive Rights olyan törvény megalkotását szorgalmazza, amely bizonyos helyzetekben lehetővé tenné a nők számára az abortuszt: ha a magzat beteg, ha az anya egészsége veszélybe kerülne, vagy nemi erőszakból fakadó terhesség esetén.

MTI