Tovább sűrűsödő füstköd és változatlan hőség Moszkvában

2010. augusztus 7. - 09:38 | Külföld
Az orosz fővárosban szombatra tovább sűrűsödött a füstköd és vele a mérgező anyagok tartalma a levegőben, és nem enyhül a hőség sem: a meteorológusok 39 fokos meleget és napsütéses időt jósolnak, az utóbbi azonban nem érzékelhető, mert még az utca túlsó oldala sem látszik a tejszerű szmogban.

Moszkvában szombaton a szmog olyan sűrű volt, hogy az illetékesek már az autósokat is figyelmeztették a nagyobb követési távolságok betartására.

A repülőterek részben az aktuális időjárás függvényében fogadnak, illetve indítanak gépeket, s már a kora délelőtti órákig számos járatot irányítottak át, vagy egyáltalán nem fogadtak.

A hatóságok javasolják, hogy csak az menjen az utcára, akinek ez elkerülhetetlen, s egyre több  embert látni maszkkal vagy az orrára szorított nedves zsebkendővel.

A környezetvédelmi hivatal adatai szerint a levegő szennyezettsége nem csökken: a mérések szerint majd minden szennyező anyagból többszörösen meghaladja a maximális megengedhető értéket, és a nap folyamán nem várható javulás. 

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szombat reggeli közlése szerint ebben az időpontban 577 erdő- és tőzegtűz pusztított összesen mintegy 193,5 ezer hektáron - ezek többsége erdőtűz, a tőzegtüzek száma néhány tucat - a nagy tüzek száma 101 volt, és ezek összesen mintegy 165,5 ezer hektáron dúltak. Idén a tavalyihoz képest 20 százalékkal több a tűz, és 30 százalékkal nagyobb az érintett terület, de ezen belül a tőzegtüzek száma a négyszeresére emelkedett. Az utóbbiak a korábban tüzelőanyag kitermelése céljából a kőolaj-kitermelés megkezdése előtt lecsapolt mocsarakban üt ki, s a hatóságok most komolyan vizsgálni kezdték az egykori mocsarak újbóli elárasztásának lehetőségét, a vállalkozás azonban a legszerényebb becslések szerint is hatalmas ráfordítást követel majd. 

Az orosz vezetők sorban keresik fel a tüzek oltásában, illetve az emberek mentésében részt vevő szervezetek egységeit, s Dmitrij Medvegyev elnök csütörtökön, egy mentőállomáson tett látogatásán elmondta: azon a napon, a tűzveszélyes időszak kezdete óta első ízben csökkent a tüzek száma az országban.

(MTI)