Pestisjárvány Peruban

2010. augusztus 13. - 19:51 | Külföld
Pestisjárvány szedi áldozatait Peru északi részén, az utóbbi két hónapban hárman haltak meg a fertőző betegségben - jelentette be pénteken a limai egészségügyi minisztérium.

A tárca szerint helyi járványról van szó, amelyet az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartanak.

A legutóbbi áldozat, egy 29 éves nő tüdőpestisben halt meg csütörtökön a trujillói kórházban, míg a két másik beteggel - egyikük egy 14 éves kislány volt - bubópestis végzett a Limától 520 kilométerre északra fekvő Ascope tartományban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség leggyakoribb formája a bubópestis, amely akkor alakul ki, ha az embert fertőzött patkánybolha csípi meg vagy valaki közvetlenül érintkezik fertőzött kisállatokkal, például rágcsálókkal. A tüdőpestis, a kór legritkább és legfertőzőképesebb formája, ezzel szemben emberről emberre terjed cseppfertőzés útján. A betegség antibiotikummal hatékonyan kezelhető, ha időben felismerik.

Óscar Ugarte egészségügyi miniszter a múlt héten azzal magyarázta a járvány kitörését, hogy "a cukornádültetvények terjedése és a tarlóégetés miatt a rágcsálók a környező falvakba menekülnek". Hangsúlyozta, hogy a ragályt, amelyben augusztus eleje óta további 31 ember fertőződött meg, ellenőrzés alatt tartják a régióban, ahol hetek óta járványriadó van érvényben.

A WHO közölte, hogy a perui hatóságokkal együttműködve segíti La Libertad régiót - ahova Ascope tartomány is tartozik - abban, hogy "kivizsgálja a járvány kitörésének okát és megfelelő választ adjon az érintett övezetben, valamint a szomszédos körzetekben".

Legutóbb 1994-ben volt bubópestisjárvány a dél-amerikai országban: akkor 35-en haltak meg és több mint 1100-an fertőződtek meg.

MTI/para

Címkék: pestis