Franciaország nem indít különjáratokat a romák kitoloncolására

Franciaország nem indít különleges repülőjáratokat, hogy csoportosan visszatoloncolja hazájukba a kiutasításra váró romákat - jelentette ki kedden Eric Besson bevándorlásügyi miniszter.

"Nincs szó kollektív kitoloncolásról, a kiutasítások egyéni alapon történnek" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: nem indítanak ebből a célból külön repülőjáratokat, hanem a menetrend szerinti utasszállító járatokat veszik majd igénybe.

Az utóbbi napokban több mint 40 illegális romatelepet számoltak fel Franciaországban, és mintegy 700 embert terveznek visszaküldeni származási helyére, Romániába vagy Bulgáriába. Brice Hortefeux belügyminiszter múlt héten azt mondta egy lyoni sajtótájékoztatón, hogy külön erre a célra bérelt repülőgépeken küldenék vissza a romákat hazájukba.

Eric Besson elismerte, hogy a kitoloncolásra váró személyek - uniós tagországok állampolgárai lévén - bármikor újra visszatérhetnek Franciaországba, viszont nem tartózkodhatnak ott illegális körülmények között, és nem kaphatnak állami támogatást a hazatéréshez.

A miniszter szerint a biometrikus azonosítás bevezetése lehetővé teszi majd, hogy kiszűrjék, ki az, aki már részesült ebben a támogatásban, hogy ne igényelhesse azt jogtalanul másodszor is.

MTI/para