Szlovákiai falvak a Nyékek találkozóján

2010. augusztus 17. - 18:21 | Külföld
A Tolna megyei Felsőnyék ad otthont a Nyék nevű falvak harmadik találkozójának, a szerdán kezdődő, ötnapos programra öt magyarországi és szlovákiai településről érkeznek vendégek.

A találkozón közel száz fő vesz részt Ipolynyékről (Vinice), Feketenyékről (Čierna Voda), valamint Nyékládházáról, Alsónyékről és Kápolnásnyékről - mondta az MTI-nek Ács István, az ezerfős Tolna megyei község polgármestere.

Felsőnyék augusztus 18. és 22. között szórakoztató és folklórprogramokkal, a honfoglalás korát idéző bemutatókkal, rockkoncertekkel, történeti előadással készül a találkozóra, a Nyék nevű településekről érkező gyerekeknek Szent István koráról rendeznek vetélkedőt, a versenyzők másolatokról megismerkedhetnek a koronázási ékszerekkel is - ismertette a programot a polgármester.

A községben a találkozó emlékére kopjafát állítanak, a település határain pedig táblákat helyeznek el, amelyeken székely rovásírással olvasható Felsőnyék neve.

A Nyék falvak találkozóját első ízben rendezi meg magyarországi község, korábban, 2005-ben és 2009-ben a kezdeményező Ipolynyék volt a házigazda. A rendezvényt a felvidéki programhoz hasonlóan az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Ügynöksége (EACEA) támogatja.

MTI/para

Címkék: találkozó