Megemlékeztek a Varsói Szerződés harci alakulatainak csehszlovákiai inváziójáról

2010. augusztus 21. - 18:10 | Külföld
Néhány tucat ember és száz katona vett részt azon a szombati prágai megemlékezésen, amelyet a cseh rádió épületénél tartottak a Varsói Szerződés csapatai csehszlovákiai bevonulásának 42. évfordulóján.




Pŕemysl Sobotka, a cseh parlament szenátusának elnöke megemlékezésében méltatta a rádió riportereit, mert az invázió idején az igazságról tájékoztatták az embereket. "A rádióból, azon belül a regionális stúdiókból közvetített igazság volt az utolsó, amelyet (az információ elhallgatása, visszatartása és elferdítése által jellemezhető) következő 21 év előtt az emberek hallhattak" - fogalmazott a felsőház elnöke.

Petr Duhan, a rádió ügyvezető igazgatója ugyancsak az intézmény alkalmazottait méltatta, akik az invázió előtt és után is ragaszkodtak a szólásszabadsághoz.

A Varsói Szerződés öt országának 1968. augusztus 21-re virradó éjszaka elkezdődött inváziója az év végéig 108 csehszlovák halálos áldozatot követelt, és 500 ember sebesült meg súlyosan. Többen a rádió épületénél lezajlott összecsapásban vesztették életüket.

mti/para