Az izraeli sajtó kétkedő a közvetlen béketárgyalásokat illetően

2010. augusztus 22. - 11:26 | Külföld
Kétkedően fogadta az izraeli sajtó vasárnap a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások közelgő felújítását, hangsúlyozva, hogy ilyet már látott a világ, mégsem lett eredménye.

A nagy példányszámban megjelenő Jediót Ahronót című napilap emlékeztetett arra, hogy 1993-ban Oslóban és Washingtonban már  közvetlen béketárgyalásokat kezdtek a felek, amelyeket 2000-ben az egyesült államokbeli Camp Davidben, majd 2001-ben az egyiptomi Tabában, 2007-ben pedig a szintén egyesült államokbeli Annapolisban folytattak, a mai napig mégsem lett eredményük.

Az újság az izraeli közvéleménynek a közvetlen tárgyalásokkal szembeni viszonylagos közömbösségét azzal magyarázta, hogy "az elmúlt tizenhét évben már sok szó elhangzott, sok tinta, de sok vér is folyt".

"Még a palesztinokkal történő megbékélés mellett leginkább elkötelezett izraeliek is különbséget tudnak tenni a Fehér Ház lépcsőjén (tárgyalások újrakezdésével kapcsolatban) történt ceremónia és a (közel-keleti) térség mindennapi valósága között" - hangsúlyozta.

A Jiszráél Hajóm című jobboldali napilap üdvözölte, hogy Benjámin Netanjahu jobboldali miniszterelnök anélkül érte el a közvetlen tárgyalások felújítását, hogy cserébe előre elkötelezte volna magát a zsidó telepek bővítésének befagyasztása mellett.

"Ez siker, de átmeneti" - állapította meg az újság. Egyúttal óva intett attól, hogy túlzott reményeket tápláljanak a válság rendezését célzó megállapodás megszületésével kapcsolatban, tekintettel az izraeli és a palesztin álláspont között tátongó szakadékra.

A baloldali Háárec derűlátóbb hangnemet ütött meg, s paradox módon az izraeli közvélemény apátiájában látott okot a reménykedésre, mondván: a közvéleményt nem fenyegeti a csalódás veszélye, mivel nem is remél sokat (a tárgyalásoktól).

Az újság szerint a jobboldali kormánykoalícióra támaszkodó Netanjahu elődeinél nagyobb mozgástérrel rendelkezik a béke megteremtése érdekében, feltéve, hogy kész megfizetni ennek az árát.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban bejelentette, hogy Izrael és a palesztinok szeptember 2-án újrakezdik a közvetlen béketárgyalásokat. Clinton elmondta: a cél az, hogy megállapodjanak a független palesztin állam létrehozásáról. Reményét fejezte ki, hogy egy éven belül kidolgozható egy átfogó békemegállapodás. Ezzel egy időben az ENSZ székházában bejelentették: a béketárgyalásokban közvetítő kvartett - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - meghívta Izraelt és a palesztinokat, hogy szeptember 2-án Washingtonban kezdjék újra a palesztin állam létrehozására irányuló közvetlen tárgyalásaikat. A meghívást izraeli és palesztin részről is elfogadták.

(MTI)