EU-biztos: Sajnálatos a romák elleni diszkriminatív retorika

2010. augusztus 25. - 18:56 | Külföld
Sajnálatosnak nevezte szerdán az Európai Bizottság alapjogokért felelős tagja, hogy az elmúlt hetekben az Európai Unió néhány tagállamában nyíltan diszkriminatív és esetenként feszültségkeltésre alkalmas retorikát alkalmaztak. Brüsszelben kiadott közleményében Viviane Reding jelezte: a romakérdést folyamatosan napirenden kell tartani az EU-ban, és minden politikai szereplőnek felelősen és gondosan kell kezelnie.

Bejelentette, hogy a bizottság vizsgálatot indított a romákkal kapcsolatos franciaországi helyzetről, különös tekintettel arra, hogy Párizs betartotta-e a témában érvényes uniós szabályokat.

Üdvözölte egyúttal François Fillon francia miniszterelnök azon bejelentését, hogy a témáról levelet intéz az Európai Bizottsághoz. Aláhúzta, hogy a vizsgálatban a levélben foglaltakat is teljes mértékben figyelembe fogják venni.

Sajtóértesülések szerint a levélben Párizs egyebek között azt kéri: a bizottság hasson oda, hogy Románia fordítson nagyobb figyelmet és uniós támogatásából nagyobb részt a romák segítésére, és vegye elejét elvándorlásuknak. Franciaország azt is szeretné, ha a romák segítését célzó uniós lehetőségeket valamennyi érintett tagországban hatékonyabban használnák ki.

A brüsszeli végrehajtó testület egy háttéranyaga szerint a legnagyobb roma lakossággal rendelkező 12 EU-tagországban (köztük Magyarországon) összesen 17,5 milliárd eurónyi költségvetéssel támogatnak a romákat segítő programokat. Ennek több mint kétharmadát az uniós közös büdzsé társfinanszírozza.

Reding megismételte a bizottságnak azt az álláspontját, hogy a tagországok joga és felelőssége biztosítani a rendet és állampolgáraik biztonságát saját területükön. Hangoztatta azonban, hogy bármely tagállamnak, amely megsérti az uniós jogot, számolnia kell annak következményeivel.

"Senkit sem fenyegethet kiutasítás önmagában azért, mert roma" - fogalmazott a luxemburgi biztos.

Jelezte azt a szándékát, hogy a vizsgálatok eredményét már a jövő héten a bizottság testülete elé tárja, a nyári szünet utáni első kollégiumi ülésen.

Hangoztatta, hogy a bizottság már bizonyította, mennyire komolyan veszi a romakérdést. Felhívta a figyelmet a tavaszi spanyolországi roma csúcstalálkozó eredményeire, és azon belül az Európai Bizottság (kiemelten jómaga és Andor László szociális ügyekért felelős biztos) szerepére. A bizottság erőfeszítéseinek középpontjában az áll, hogy elősegítsék a romák beilleszkedését a társadalomba - emlékeztetett.

mti/para