Megérkezett a Sólyom-ügy az Európai Bírósághoz

2010. augusztus 25. - 13:51 | Külföld
Megérkezett az Európai Bíróságra Magyarországnak az a Szlovákia elleni beadványa, amely Sólyom László volt köztársasági elnök tavaly augusztusi komáromi látogatásának megakadályozásával foglalkozik. Az Európai Unió - kizárólag az uniós jogot vagy az EU-intézmények tevékenységét érintő ügyekkel foglalkozó - saját bíróságának sajtóosztálya szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben már meg is kezdődött az úgynevezett írásbeli eljárás, amelynek során az érintettek vagy más hozzászólni kívánók megtehetik a témához kapcsolódó észrevételeiket.

A magyar kormány eredetileg az uniós jog betartásán őrködő Európai Bizottságot kérte a bírósági eljárás megindítására, de miután a brüsszeli testület nem értékelte EU-jogsértésnek az ügyet, a Külügyminisztérium maga fordult a bírósághoz.

Sólyom László 2009. augusztus 21-én egy helyi társadalmi szervezet meghívására kívánt a szlovákiai Révkomáromba utazni, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. Szlovákia azonban biztonsági kockázatokra és egy uniós irányelvre hivatkozva megtagadta a köztársasági elnök belépését a területére.

A magyar kormány szerint a szóban forgó irányelv alapján nem lett volna megtagadható Sólyom beutazása, mert az irányelv ezt csak olyanok esetében teszi lehetővé, akik személyes magatartása valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent.

A bíróság elé került beadvány is úgy értékeli, hogy az uniós jogszabály alapján jogszerűen nem tagadhatták volna meg a révkomáromi látogatást.

Az európai integráció történetében egyébként rendkívül ritka, hogy egy tagállam közvetlenül perel be egy másik tagállamot az Európai Bíróság előtt. Eddig mindössze öt ilyen ügy volt.

mti/para