Simor: Az euróra kell összpontosítani, de nem mindenáron

2010. szeptember 3. - 17:22 | Külföld
Magyarország számára az lenne a legjobb, ha akkor csatlakozna az euró bevezetését megelőző ERM-2 árfolyammechanizmushoz, amikor a gazdaság már biztosan fenntartható pályán van - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke az ausztriai Alpbachban rendezett gazdasági fórumon. A banknak ezen az álláspontján a válság sem változtatott - mondta Simor András.

A bankelnök azt is elmondta, hogy "a gazdasági válság által kikényszerített makrogazdasági korrekció közelebb hozta ugyan a konvergencia kritériumok formális teljesítését.

A bankelnök leszögezte: bár az adósságválság miatt az euró nyomás alá került az elmúlt évben, Magyarország számára még mindig igen vonzó a közös európai fizetőeszköz.

"Az eurónak van jövője, bevezetésének abszolút elsőbbséget kell élveznie a magyar politikusok szemében" - hangsúlyozta Simor.

Hozzátette: "A válság éppenhogy megerősítette az euróval kapcsolatos véleményünket. Az európai pénzügyi együttműködés problémái nem a túl szoros integrációból, hanem ennek éppen az ellenkezőjéből fakadnak".

Simor arra kérte a magyar politikusokat, hogy összpontosítsanak az euró bevezetésével kapcsolatos feladatokra, de figyelmeztetett, hogy egy túl korai bevezetés az ellenkező hatást fejtené ki. Mint mondta, akkor kell csatlakozni az euroövezethez, amikor a konvergencia már biztosan fenntartható szintet ért el.

MTI/para