Zárónyilatkozat a Magyar Ifjúsági Konferencia 2010

2010. szeptember 7. - 20:10 | Külföld
Munkácson (Kárpátalja), a Városházán tartotta soros ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), amelyen 8 régióból 31 szervezet vett részt.

Sziklavári Vilmos főkonzul, a Magyar Köztársaság Nagykövetsége Ungvári Főkonzulátusának vezetője dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Köztársaság elnökének a Magyar Ifjúsági Konferenciához írt köszöntőjét ismertette, illetve tolmácsolta köztársasági elnök úr meghívását a legközelebbi, Magyarországon tartandó Konferencia idejére a Sándor Palotába. A MIK a meghívást örömmel fogadta, és még ebben az évben, decemberben, élni szeretne a megtisztelő lehetőséggel.

A Konferencia résztvevői tájékoztatást adtak a régiók tevékenységéről, meghallgatták Popovics Pál leköszönő alelnök úr értékelését az elmúlt két évről. Bauer Béla ifjúságkutató előadást tartott az Ifjúságkutatás a Kárpát-medencében címmel.

A program folytatásaként kerekasztal-beszélgetés keretében kaptak tájékoztatást a résztvevők a Magyar Kormány céljairól, a meghatározó értékekről, a tárcák, szakterületek megtett és tervezett intézkedéseiről. A nemzetpolitika, a támogatáspolitika, az ifjúságpolitika, oktatás, kultúra területéről Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony, Dr. Wetzel Tamás miniszteri biztos, Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dr. Szantner Viktor kabinetfőnök a tájékoztatást követően válaszolt a feltett kérdésekre, javaslatokra. A kárpátaljai magyarság eredményeiről, gondjairól Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökei számoltak be.

A magyar ifjúság legmagasabb szintű közös fórumának képviselői aggodalmuknak adtak hangot a Kárpát-medence minden államára jellemző folyamat, a születések számának folyamatos csökkenése miatt, amely elsősorban a határon túli magyarság lélekszámát érinti hátrányosan, és ez intézményeik (magyar iskolák, osztályok) megszűnéséhez, végső soron pedig közösségük elsorvadásához vezethet. A MIK felkéri az új kormány illetékeseit, hogy fokozott odafigyelést tanúsítsanak Csángóföld, Felvidék es Kárpátalja helyzetére.

A Magyar Ifjúsági Konferencia kéri a Magyar Kormány képviselőit, hogy a magyarság, a magyar ifjúság, a határon túli szervezeteket is érintő kérdésekben tekintsék a MIK-et stratégiai partnerüknek a tervezett programok, intézkedések előkészítésében és szakmai lebonyolításában. A MIK, a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek reprezentatív fóruma vállalja, hogy az új támogatáspolitikára vonatkozó elképzeléseit továbbítja a magyar kormány illetékesei felé, ugyanakkor kéri, hogy az új rendszer felállításakor ifjúsági célokat szolgáló keretet is biztosítson.

A MIK üdvözli a Magyar Országgyűlés által elfogadott első két jelentős, a nemzeti összetartozásról, valamint az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt, valamint Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár asszony azon bejelentését, amellyel stratégiai partnernek tekinti a MIK-et, a MÁÉRT és a KMKF kapcsolatában.
A MIK örömmel veszi tudomásul Soltész Miklós államtitkár úr bejelentését, miszerint kiemelten kívánják kezelni az ifjúság helyzetét, a politikai támogatáson belül a demográfiai helyzet javítását, és a szülőföldön való megmaradást segítő intézkedések megtételét, valamint ígéretét a támogatáspolitikára, amely célzott, átlátható és szigorúan nyomon követhető lesz.

A MIK üdvözölte Saláta Zoltánt, a MIK ÁB új elnökét és Salló Emőkét, a MIK ÁB új alelnökét, akik megköszönték Szórád Gábor leköszönő elnök és Popovics Pál, leköszönő alelnök áldozatos munkáját, melyet a Magyar Ifjúsági Konferencia érdekében fejtettek ki.

A MIK üdvözli legújabb tagszervezeteit, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyét ifjúsági referense képviseletében, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom Ifjúsági Tagozatát.A Magyar Ifjúsági Konferencia soron következő ülésére Magyarországon, 2010. december 11-én kerül sor.

Munkács, 2010. szeptember 4.

mti

Címkék: fiatalok, konferencia