Hármas jubileumot ünnepel a Szent István Egyetem

2010. szeptember 8. - 07:49 | Külföld
Hármas jubileumot ünnepel az idén a Szent István Egyetem (SZIE): az intézmény alapításának tizedik, Gödöllő agrárképzési központtá válásának hatvanadik és a magyarországi felsőfokú agrár szakemberképzés elindításának kilencvenedik évfordulóját.

Solti László rektor az MTI-nek beszámolt arról, hogy az évfordulók alkalmából nyilvános tanévnyitó szenátusi ülést tartottak. Rámutatott arra: ma is az agrár felsőoktatás zászlóshajója a Szent István Egyetem, amely széles képzési palettát kínál. A sikeres jövő záloga a "biztonságos és jó minőségű élelmiszer, a vízkészlet megóvása, a megújuló energia és a környezet megőrzése" - tette hozzá az intézmény vezetője.

A jubileumi ülésen felszólaló, 1975 és 1980 között mezőgazdasági miniszterként tevékenykedő Romány Pál szavait idézve a rektor kiemelte: Magyarországon az agrártermelés nem lehet a nemzetgazdaság perifériáján; hazánkban a "mezőgazdaság olyan nemzeti vagyont fog keretbe, amit minden nemzedéknek kötelessége megőrizni és kamatoztatni".

Solti László azt is elmondta, hogy a hétfői ünnepélyes tanévnyitón ötvennyolcan vehették át a "Lancea Regis" emlékérmet, melyet az egyetem alapításának 10. évfordulója alkalmából hoztak létre. Az intézmény megalakulása és megerősítése érdekében végzett tevékenységért adományozott elismerést Szent István király dénárja ihlette, melyen "a király lándzsája" felirat szerepel.

A kilenc karral és egy intézettel működő egyetem hét kampuszán több mint 17 ezer hallgató kezdte meg az új tanévet, köztük mintegy 5.300 elsőéves – fűzte hozzá a rektor.

A jubileumokhoz kapcsolódóan "A láthatóvá tett gyökerek" címmel kiállítást rendeztek, amely az egyetem történetének három évfordulóját összefogva vezeti végig az érdeklődőket a magyarországi agrár felsőoktatás történetén a XVIII. század végétől a XXI. század elejéig.

mti/para