Legalább 303 civilt erőszakoltak meg

2010. szeptember 24. - 13:40 | Külföld
Legalább 303 civilt erőszakolt meg három fegyveres milícia mindössze néhány nap alatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban - jelentette pénteken az ENSZ. A világszervezet helyszínen járt tényfeltáró bizottsága szerint Valikale térségének 13 települését rohanták meg a fegyveresek.

A dokumentum szerint az atrocitások július 30-a és augusztus 2-a között az afrikai ország keleti részén történtek. Az áldozatok közül sokat többször is megbecstelenítettek. "Az ismert áldozatok közül 235 nő, 52 lány, 13 férfi és három fiú van" - áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy csaknem ezer lakóházat és 42 boltot kifosztottak, 116 embert pedig elraboltak, hogy kényszermunkára vigyék őket.

Az erőszakos cselekményekkel a Mai Mai lázadószövetség Cheka nevű milíciáját, a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) gerilláit és a hadseregből dezertált Emmanuel Nsengiyumva embereit gyanúsítják.

Az AK-47-es gépfegyverekkel, gránátokkal és bozótvágókkal felszerelkezett fegyveresek rendszerint körbezártak egy falut, és elvágták a telefonkábeleket, hogy megakadályozzák az embereket a segítségkérésben.

"Míg az egyik csoport a faluban fosztogatott és erőszakolt, addig a másik a környékbeli erdőkbe menekült emberekre támadt, és őket is megerőszakolták vagy elhurcolták kényszermunkára" - írja az ENSZ.

A helyszíni vizsgálat előtt, még a múlt héten az ENSZ legalább 242 esetről számolt be a 13 faluban, míg további 260-ról Észak- és Dél-Kivu tartományok más területeiről. A világszervezet nemrég elismerte, hogy a békefenntartó erők nem tettek meg mindent a falvak lakóinak megvédéséért, a pénteken kiadott dokumentum szerint ugyanakkor a kongói kormányerőket és rendőröket is felelősség terheli.

Független Hírügynökség/para