Dzurindát csak az átázott futócipő bosszantotta Budapesten

2010. szeptember 26. - 18:48 | Külföld
Mikuláš Dzurinda külügyminiszter 3 óra 39 perc alatt futotta le a budapesti maratont. Elmondása szerint nagyon jó volt a légkör, sokan buzdították a pályán kívülről. Holnap Orbán Viktorral, majd Martonyi János külügyminiszterrel találkozik.

Mikuláš Dzurinda teljesítette a budapesti maratoni versenyt, azt állítja, hogy jól ment a futás.

A miniszter kijelentette, hogy "talán azért is, mert Budapesten futott". A magyar fővárosban ma hűvös idő volt, és csaknem végig esett az eső, a külügyminiszternek azonban csak a nedves futócipő okozott kisebb problémát.

Az összesítésben a 608-ik helyen végzett, saját korosztályában a tizenkilencedik lett. 3 óra, 39 perc, 1 másodperc alatt futotta le a budapesti maratont, ez jobb idő, mint amit a New York-i maratonon futott. A légkör Dzurinda szavai szerint „hihetetlenül pozitív“ volt. A nézők magyarul kiabáltak neki, hogy „Gyerünk Dzurinda úr!“ vagy „Gyerünk Szlovákia!“, de elhangzottak a „Do toho!“ bekiabálások is. Dzurinda úgy gondolja, hogy számos magyar néző megtanulta ezt a buzdítást. "Meg vagyok lepődve, milyen kedvesek voltak" - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy rajthoz áll Budapesten a külügyminiszter szóvivője azt válaszolta, hogy ez Dzurinda spontán ötlete volt. "Mivel már futott maratont New Yorkban, Londonban, Prágában, úgy gondolta, miért ne futhatna Budapesten is. Azokat a dolgokat akarjuk keresni, melyek összekapcsolják a két nemzetet és a sport egyértelműen összeköt" - magyarázta a szóvivő.

Hétfőn a szlovák diplomácia vezetője találkozik Orbán Viktor kormányfővel és fogadja őt az Országgyűlés elnöke, Kövér László is. Délelőtt látogatást tesz Schmitt Pálnál, a Magyar Köztársaság elnökénél. Ebéd előtt a magyar külügyminisztérium épületében megkezdődik munkatárgyalása partnerével, Martonyi Jánossal.

(SITA)