Dzurinda-Martonyi: Figyelmeztető rendszer a szlovák-magyar viszonyért?

2010. szeptember 27. - 13:09 | Külföld
A szlovák külügyminiszter, Mikuláš Dzurinda hétfőn, hivatalos budapesti látogatásán kollégájával, Martonyi Jánossal tárgyalt a két országot érintő valamennyi aktuális ügyről és jegyzéket cseréltek a szlovák-magyar vízumképviseleti megállapodásról.

A két külügyér között ez az első találkozó azóta, hogy a szlovák köztársasági elnök július közepén kinevezte a koalíciós kormány minisztereit.

Mikuláš Dzurinda Schmitt Pálnál magyar köztársasági elnöknél is vizitelt. Az udvariassági látogatás után kiadott sajtóközlemény szerint a találkozó „szívélyes“ légkörben zajlott. Dzurinda és vendéglátója a két ország közötti együttműködés lehetőségeinek számbavételére összpontosított. Leszögezték, hogy a vitás kérdések rendezése felé megnyílt az út, és abban reménykednek, hogy az aktuális szlovák és magyar kormányok közötti együttműködésre is a pozitív légkör lesz a jellemző.

Martonyi: Alapvetően változott a szlovák-magyar viszony

A magyar külügyminiszter szerint a magyar és a szlovák kormányváltással alapvetően megváltozott a hangulat a két ország között.

Azt mindkét miniszter megerősítette, hogy a jövőben előre szeretnének tekinteni és bár vannak vitás kérdések a múltból, de azokat előre nézve szeretnék megoldani. Martonyi és Dzurinda abban is megállapodott, hogy úgynevezett "early warning" rendszert vezetnek be a két ország között, amely szerint ha a jövőben bármilyen újabb feszültségre okot adó lépés várható az országoktól, akkor arról előre tájékoztatják a másikat.

Malina Hedvig máig le nem zárult ügyével kapcsolatban Dzurinda leszögezte: nem elégedettek a szlovák igazságszolgáltatás színvonalával, és az igazságosság javítása érdekében reformokat is terveznek.

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Dzurinda hangsúlyozta: múlt pénteken módosítást fogadott el a kormány, amely orvosolja a Magyarország által is korábban kritizált részeket és ezzel Martonyi János is egyetértett.

A magyar kormány által elfogadott kettős állampolgárságról szóló jogszabállyal kapcsolatban Martonyi leszögezte: semmiképpen sem a szlovákok tömeges magyar állampolgársághoz jutása a törvény célja és még kevésbé az, hogy bármilyen módon sértse Szlovákia szuverenitását.

Dzurinda leszögezte: tárgyalásai során szó volt a komáromi Duna-híd felújításáról, illetve új híd építéséről is az Ipoly felett, de konkrét döntés egyelőre nem született.

-para/FH-