Csehszlovák retro időutazás a Városligetben

2010. szeptember 30. - 14:43 | Külföld
Időutazást kínálnak a közönségnek a hétvégén cseh művészek a budapesti Városligetben. A prágai Handa Gote csoport eredeti amatőr filmekkel és élő zenével repíti vissza a nézőket a 60-as, 70-es, 80-as évek Csehszlovákiájába. A produkció közben retro hangulatban vendégül látják a közönséget abban a bisztróban, amelyet anno Kádár János utasítására építettek és ma is eredeti szocialista tárgyakkal van berendezve.

Talált helyszínen, talált anyagból dolgozik a cseh Handa Gote kollektíva a negyedik PLACCC Fesztiválon. A művészeti csoport a Roman úr című filmmel érkezik Budapestre, amelyben egy ismeretlen cseh család tagjai a főszereplők. Mindennapjaikat, nyaralásaikat és életük fontos eseményeit évtizedeken át egy Super-8-as kamerával rögzítették. A prágai csoport véletlenül bukkant rá a nyolc tekercsre, és úgy döntött, hogy művészi eszközök segítségével életre kelti a 60-as, 70-es, 80-as évek hangulatát - mondta a Független Hírügynökségnek Erdődi Katalin, a PLACCC Fesztivál egyik szervezője.

A valódi, archív felvételeket eredeti formájukban, vagyis digitalizálás nélkül láthatja a közönség október 1-jén és 2-án, összesen négy alkalommal. Miközben a nézők bepillanthatnak egy átlagos család életébe az egykori Csehszlovákiában, a képkockák alatt élő zene szól, kizárólag a korszaknak megfelelő, úgynevezett pre-digitális, elektrofonikus hangszerekből. A produkció lényege, hogy a művészek nem használnak semmilyen szoftver által vezérelt technológiát.

A filmes-zenés produkció közben a cseh művészek újjáélesztik a régi házibulik hangulatát is a retro stílusú Pántlika Bisztróban. A Városligetben álló épület a BNV információs pavilonjaként szolgált és Kádár János, az MSZMP egykori első emberének utasítására készült el. A pályázatot Vadász István tervei nyerték el, talán nem véletlenül: a Pántlika alaprajza ugyanis szigorúan ötágú, mint a kommunista vörös csillag.

A bisztró valamennyi bútora és berendezése eredeti. Megtalálható az MSZMP balatonaligai üdülőjéből származó lámpa, ülőgarnitúra, Kádár János állólámpája, egy pedálos Moszkvics, a zamárdi kertmozi székei, a siófoki Panoráma bár csillárjai, sőt a Csepel Vas- és Fémművek öntőmunkás-szobra is. Ebben a közegben tartja a vetítéseket a Handa Gote csoport. A nézők egy valószínűtlen vendégségbe csöppennek zsíros kenyérrel, trapéznadrággal és a közös mozizások hangulatával a ház egyetlen olyan lakásában, ahol már volt vetítőgép.

FH/para