Nem sikerült a magyar a csúcstámadás a Himalájában

2010. szeptember 30. - 18:47 | Külföld
Az időjárás-előrejelzések miatt nem kísérelnek meg újabb csúcstámadást, és szerdán vissza is fordultak a Himalájából a Magyar Shishapangma Expedíció 2010 csapatának tagjai, Klein Dávid és Ács Zoltán. Az előrejelzések szerint ugyanis továbbra is erős szél várható a Shishapangmán.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint Klein Dávid műholdas telefonon beszélt a szintén a Himalájában, a Cho Oyun tartózkodó másik csapat vezetőjével, Kollár Lajossal, aki azt mondta neki, ott is hasonló a helyzet, és feltehetően ők is hazatérnek. A területről egyébként több mint 50 expedíció indul haza. A Shishapangmán várhatóan csak egy orosz csapat marad még, egy csúcstámadási kísérlet erejéig.

Az expedíció befejezése mellett szólt az is, hogy Ács Zoltán már korábban megbetegedett és mostanra a köhögés ráhúzódott a tüdejére, antibiotikumot is kell szednie. Ács Zoltán egyébként felajánlotta hegymászótársának, hogy ha szeretne még egyszer elindulni a csúcs felé, akkor támogatja ebben, de Klein Dávid nemet mondott az ajánlatra.

Szerdán a csapat már el is érte az 5011 méteren lévő úgynevezett "Kínai Tábort", ahonnan terepjárókkal indultak tovább a nepáli határ és Kathmandu felé - tájékoztatott a szervező Edge 8000 Eseményhorizont.

FH/para