Őrizetbe vett három lengyel újságírót az orosz hadsereg a lengyel elnöki gép roncsainál

2010. október 2. - 15:17 | Külföld
Az orosz hadsereg őrizetbe vett három lengyel újságírót pénteken az áprilisban lezuhant lengyel elnöki repülőgép roncsainál - közölte a lengyel külügyminisztérium. A moszkvai lengyel nagykövetség "súlyosként" jellemezte az esetet. A Lech Kaczynski lengyel elnököt és több lengyel közméltóságot szállító repülőgép áprilisban zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében.

A lengyel külügyi szóvivő elmondása szerint a három újságírót azért vették őrizetbe az orosz hadsereg egységei, mert kétszer is tiltott katonai területre hatoltak be. Marcin Bosak elmondása szerint jelenleg is zajlik kikérdezésük. Pawel Koc, a moszkvai lengyel nagykövetség egyik tisztségviselője "súlyosnak" nevezete az esetet.

A TVN24 nevű lengyel hírtelevízió közben közölte, hogy az egyik őrizetbe vett újságíró a televíziónak dolgozik. A televízió közlése szerint az újságírók a lengyel elnöki gép roncsait vizsgálták és fényképezték.

A lengyel közszolgálati rádió értesülései szerint az újságírók azt akarták megtudni, hogy az orosz hatóságok megfelelően biztosították-e a roncsokat. Ezt azután tették, hogy egy YouTube-ra felrakott videofelvételből úgy tűnt, a szabad ég alatt tárolt roncsokat senki sem védi, veszélybe sodorva az esetleges bizonyítékokat.

FH/para