Vészhelyzet: Egyetlen felvételiző jelentkezett kémia tanárnak

2010. október 3. - 10:48 | Külföld
Tavaly mindössze egyetlen felvételiző jelentkezett kémia tanárnak Magyarországon. A természettudományokat oktatók szerint tragikus a helyzet és lassan már nem lesz, aki fizikát vagy kémiát tanítson az országban - hangzott el az RTL híradóban.

A budapesti Millenárison szombaton megpróbálták megszerettetni a fiatalokkal a természettudományokat: az ország legjobb fizika és kémia tanárait keresték. A bemutató előadások közül végül kilencet talált érdemesnek a zsűri arra, hogy Magyarországot képviseljék a 2011-es koppenhágai "Színpadon a természettudomány" versenyen.

Durranjon, villanjon, füstöljön! Ezek voltak a legfőbb szempontok az idei "Színpadon a természettudomány" elnevezésű versenyen. Az iskolákban azonban kevés ilyet láthatnak a diákok. Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola, kémia tanszékének tanára szerint drágák a kísérletek, így az iskolák nagy többsége nincs abban a helyzetben, hogy meg tudja engedni magának.

Pedig a diákokat állítólag ez érdekli, értük pedig most nagy harc megy. Náray-Szabó Gábor egyetemi tanár elmondta, hogy tavaly egyetlen egy egyetemista jelentkezett kémia tanárnak. Legalább 30-40-re lenne szükség évente, hogy az utánpótlás meglegyen.

Magyarországon az egyetemistáknak kevesebb mint 10 százaléka végez természettudományi szakon. Ez a legalacsonyabb arány az Unióban.

A helyzet nemcsak Magyarországon, Európa-szerte is egyre rosszabb. A Színpadon a természettudomány versenyt ezért szervezték meg. A legjobb magyar fizika és kémia tanárok továbbjutottak Koppenhágába, hogy ott más nemzetek tanáraival is megmérkőzzenek.

FH/para