Az MSZP mandátumáról lemondásra kéri Szili Katalint

2010. október 4. - 13:08 | Külföld
Az MSZP Baranya megyei szervezete tudomásul veszi Szili Katalin döntését, hogy a továbbiakban nem az MSZP színeiben kívánja folytatni politikai pályafutását, de arra kérik őt, hogy mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról - tudatta hétfőn közleményben a szervezet. A politikus hétfőn jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből és a Szociális Unió nevű új párt elnökeként folytatja pályafutását.

Az elmúlt húsz esztendőben sok közös sikerben és balsikerben volt részünk - áll a baranyai MSZP-szervezet közleményében. Szili Katalin döntését tudomásul veszik, annak ellenére, hogy sikereiben az MSZP-nek döntő szerepe volt. Ugyanakkor úgy vélik, útjaik addig nem válhatnak el egészen, ameddig Szili nem dönt úgy, hogy megválik az MSZP jóvoltából tavasszal megszerzett parlamenti helyéről, hiszen azt közvetetten kapta a választóktól, miután egyéni körzetében nem kapott mandátumot.

Az MSZP Baranya megyei szervezete ezért arra kéri Szili Katalint, mondjon le a tavaszi országgyűlési választáson a megyei területi listán szerzett képviselői mandátumáról, hogy helyét az MSZP-t képviselő új jelölt foglalhassa el.

Szili Katalin nem mond le

Szili Katalin nem mond le parlamenti mandátumáról, független képviselőként dolgozik tovább - mondta hétfőn az Országgyűlés volt elnöke.

A Fidesz nem tudja egyedül integrálni az egész társadalmat, ezért szükség volt egy új baloldali párt megalakítására - mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek Szili Katalin. A volt házelnök hozzátette: a politikai baloldal vasárnapi vereségével igény mutakozik egy újrastrukturált pólus létrehozására. Az új párt elsősorban társadalmi és szakpolitikai alternatíva képzésére, közösségek építésére és a gyűlöletstrutúra felszámolására törekszik. Szili Katalin szerint most alapvetően építkezésre van szükség. A Szociális Unió nevű párt országszerte vannak támogatói, ám választási esélyekről egyelőre nem kíván beszélni Szili Katalin.

FH/para