A Fidesszel szembeni várakozásokat emelik ki a külföldi választási tudósítások

2010. október 4. - 10:22 | Külföld
A legtöbb városháza irányítását - beleértve a fővárost is - átvette az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz a magyarországi önkormányzati választásokon - írta a vasárnapi voksolásról közzétett tudósításában az AFP. A francia hírügynökség idézte a Fidesz elnökének szavait, aki vasárnap este úgy fogalmazott: "a győzelem igen egy új korszakra". A Reuters és a Bloomberg hírügynökség eközben választási tudósításában azt emelte ki, hogy a kormánynak a voksolás után már valóban be kell mutatnia a konkrét gazdasági elképzeléseit.

Az AFP rámutatott, az MSZP a párt történetének legnagyobb vereségét szenvedte el, míg két új párt, "a szélsőjobboldali Jobbik és a baloldali zöld LMP elnyerte az első önkormányzati székeit". A tudósítás kiemelte, hogy a szocialistáknak sikerült megtartaniuk Szeged vezetését, ám elvesztették régi erősségüket, Miskolcot. A "Magyarország legnagyobb kisebbsége, a cigányok elleni felszólalásairól híres" Jobbik, amelynek 3 képviselője van az Európai Parlamentben és 47 a magyar Országgyűlésben, elnyerte Tiszavasvári vezetését, amit Vona Gábor pártelnök a Jobbik fővárosának nevezett - írta a hírügynökség, kiemelve, hogy a párt kampányát beárnyékolták a cigánybűnözéssel és politikusbűnözéssel kapcsolatos hirdetéseik körüli viták.

"Jobboldali pártok diadalmaskodtak Magyarországon" címmel számolt be a választásokról a Die Welt, úgy fogalmazva, hogy a Fidesz "lenyűgöző győzelmet" aratott az önkormányzati választásokon, amivel - megismételve áprilisi diadalát - "kiépítette hatalmát" az országban. A német lap szerint a Fidesz a KDNP-vel szövetségben - Szegedet kivéve - szinte minden nagyobb város vezetését elnyerte. A Die Welt is kiemelte, hogy a Jobbik átvette Tiszavasvári vezetését, ám eredménye gyengébb volt a tavaszi választásokon elértnél. A lap arra is rámutatott, hogy az újonnan alakult LMP-nek több város képviselő-testületében is lesz politikusa.

A Fidesz győzelmét emelte ki választási beszámolójában a Reuters is, rámutatva, hogy a 23 legfontosabb nagyvárosból 22 vezetését megszerezte, és "a kommunizmus bukása után első alkalommal átvette Budapest irányítását is". A londoni székhelyű hírügynökség arra is emlékeztetett: az áprilisi parlamenti választásokon a Fidesz úgy nyert kétharmados többséget, hogy kampányában a gazdaság fellendítését és az adók csökkentését ígérte, ám fiskális mozgástere korlátozott, mivel 2011-re a GDP 3 százalékára kell csökkentenie az államháztartási hiányt. "Hitelt érdemlő 2011-es költségvetést kell ebben a hónapban bemutatnia, hogy megnyugtassa a befektetőket" - fogalmazott a Reuters, hozzátéve, hogy a vasárnapi voksolás után a befektetők azt várják, hogy Magyarország felújítsa az IMF-fel és az EU-val folytatott pénzügyi tárgyalásokat.

Szintén a választások utáni gazdasági tennivalókat emelte ki tudósításában a Bloomberg, ami úgy fogalmaz: a befektetők várakozása szerint Orbán Viktor a voksolás után bemutatja a négy hónapja várt részletes gazdasági tervet és az államháztartási hiány csökkentésére vonatkozó elképzeléseit. "Elsősorban a 'hogyan tovább' kérdése lóg a levegőben, a piacok továbbra is megpróbálják kitalálni, hogy mi lesz a kormány fiskális kötelezettségeivel és az ország finanszírozási képességével" - mondta az amerikai hírügynökségnek Diana Gesheva, a londoni 4Cast gazdaságkutató elemzője, aki szerint "a labda ismét Orbán térfelén van".

FH/para