Próbálják megállítani a vörösiszap-szennyezést, amely határokon is átnyúlhat

2010. október 6. - 17:01 | Külföld
Az Európai Unió figyelmeztet, hogy a Magyarországon kiömlött vörös iszap ez egész földrészre veszélyes lehet. A legnagyobb problémát az jelentheti, ha a mérgező anyag a Dunába kerül.

Az Európai Unió figyelmeztet, hogy a Nyugat-magyarországi gátszakadás miatt kiömlött vörös iszap az egész földrészre veszélyes lehet, más országokban is környezeti katasztrófát okozhat. A legnagyobb problémát az jelentheti, ha az iszapban lévő mérgező anyag a Dunába kerül.

Európa második leghosszabb folyója Magyarországról útban a Fekete-tenger felé Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és Moldávián keresztül halad. „Nem csak a magyarországi környezetszennyezés miatt aggódunk, ez a szennyezés átlépheti a határokat is” - jelentette ki Brüsszelben Joe Hennon, a környezetvédelmi ügyekben illetékes EU-biztosnak, Janez Potocniknak a szóvivője.

Magyarországon szerdán teljes ütemben folytatódtak a mentési munkálatok a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadását követően. A mérgező vörös iszap több települést öntött el, s egyre tovább vonul. Eddig öt ember életét vesztette, hat személy eltűnt, a mentők szerint maga alá temette őket a mérgező iszap. Az eltűntek Kolontáron laktak, ezt a falut sújtotta legjobban a katasztrófa – hétfőn a két méter magas iszaphullám sebes sodrással sepert végi rajta, magával ragadva autókat, bútorokat.

A katasztrófavédelem főnöke, Lasztovicza Jenö szerdán reggel elmondta: a mentők és a a katasztrófavédelmi szakemberek megpróbálják megállítani az iszaptengert, amely már a kisebb folyókba is bekerült. A legfontosabb feladat annak megakadályozása, hogy a maró hatású szennyezőanyag, amely a bőrrel érintkezve komoly égési sérüléseket okozott eddig száz embernek, eljusson a Dunába vagy annak mellékfolyóiba. A katasztrófavédelem a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntött három helyszínen a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába.

A műszaki szakemberek eddig nem tudják, mit kezdjenek a szeméttel, hogyan biztosítsák, hogy az ne mérgezzen meg további területeket. Lasztovicza szerint már olyan javaslat is volt, hogy az állandóan hömpölygő iszapot egy nagyobb földterületre tereljék össze, s ezen a területen állandóan cseréljék a talajt.

SITA


Címkék: vörösiszap