Néhány kínai kommunista is támogatja a Nobel-békedíjas ellenzéki professzort

2010. október 15. - 11:56 | Külföld
Meglepő módon a béke Nobel-díjas ellenzéki kínai férfi támogatását jelentette a Kínai Kommunista Párt idősebb tagjainak egy csoportja. Liu Hsziao-po jelenleg börtönbüntetését tölti.

Több mint 100 kínai aktivista írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po szabadon bocsátását követelik a világ legnépesebb országának kommunista rendszerétől.

Az interneten közzétett felhívásukban a szerzők arra kérik az ország vezetőit, hogy a Nobel-bizottság döntésére reagáljanak „ésszerűen és reálisan”. Peking ugyanis a Nobel-békedíj odaítélésére haragosan reagált, a Nyugatot a kínai jogrend semmibe vételével vádolta meg, Liut pedig "közönséges bűnözőnek" nevezte. A békeaktivistát azonban a napokban, nem kis meglepetésre, támogatásáról biztosította a Kínai Kommunista Párt idősebb tagjainak egy csoportja is.

Az 54 éves Liu volt egyetemi professzort 2009 decemberében 11 év fogságra ítélték, ami nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Liu egyik társszerzője az ún. Charta 08-nak, amely követeli az emberi jogok betartásának garantálását a kínai alkotmányban, vallás- és szólásszabadságot, valamint szabad választásokat. Liu már 20 hónapot ült az 1989-es Tienanmen téri dikáktüntetésen való részvétele miatt.

(SITA)