A német kancellár szerint vége a multikulturális társadalomnak

2010. október 17. - 16:45 | Külföld
Megbukott a kísérlet Németországban, hogy felépüljön egy működő multikulturális társadalom. - közölte szombaton a német kancellár Potsdamban. Angela Merkel kijelentése akkor hangzott el, amikor vezető politikusok egyre gyakrabban tesznek bevándorlás ellenes megjegyzéseket és egy legutóbbi felmérés azt mutatja: a németek egyharmada szerint "országukat elárasztják a külföldiek".

A Friedrich Ebert Alapítvány kutatóintézete által készített felmérésből az is kiderült, hogy a németek több mint 30 százaléka szerint a 16 millió bevándorló, illetve "külföldi származású a szociális juttatások miatt jött Németországba".

"Az 1960-as évek elején Németország dolgozni hívta a külföldieket, akik aztán maradtak. Mi pedig jó ideig megcsaltuk önmagunkat, amikor azt mondogattuk: nem fognak maradni, valamikor elmennek. De nem ez a valóság"- közölte a német kancellár Potsdamban, pártja, a CDU fiataljai előtt. "És immár nyilvánvaló, hogy a multikulturális társadalom felépítése, az álom, hogy egymás mellett éljünk, egymás örömére, végképp megbukott."- tette hozzá Merkel.

Beszédében Merkel az államfő kijelentésére reflektált. Christian Wulff nemrég azt mondta, hogy "az iszlám ugyanolyan része a német társadalomnak, mint a kereszténység és a judaizmus". A kancellár egyetértett az iszlám németországi helyével, de hozzátette: többet kell tenni az integrációjáért, akárcsak a bevándorlóknak, például azzal, hogy megtanulnak németül.

A hét elején a CDU bajor testvérpártja, a CSU vezetője, Horst Seehofer szintén a multikulturális társadalom németországi haláláról beszélt. A BBC mindezek kapcsán felidézte Thilo Sarrazin esetét. A szociáldemokrata politikus, a német jegybank nemrég lemondott elnökségi tagja a "Németország felszámolja magát" című könyvével okozott botrányt, széles körben rasszistának és antiszemitának ítélt kijelentései miatt.

Sarrazin egyebek mellett azt írta: "a zsidóknak speciális génjeik vannak, a muzulmán bevándorlók pedig elutasítják a német államot, nem gondoskodnak gyermekeit iskoláztatásáról, szociális segélyből élnek és nyakló nélkül szaporodnak. "

FH/para