Csehországban fogtak el egy körözött ukrán ex-minisztert

2010. október 20. - 13:00 | Külföld
Prágában vették őrizetbe a Timosenko-kormány gazdasági miniszterét, aki ellen több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával adott ki nemzetközi körözést az ukrán rendőrség - jelentette szerdán az ukrán RIA Novosztyi. Napokon belül eldől, kiadják-e Ukrajnának a cseh hatóságok a volt politikust.

Bohdan Danilisint, aki 2007-től az idei elnökválasztásokig, és az ezzel járó kormányváltásig vezette a gazdasági tárcát, az ukrán főügyészség hatalommal való visszaéléssel, nagy összegű sikkasztással és korrupcióval gyanúsítja. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a volt tárcavezető még 2007-ben 1,7 millió dollár összegű kárt okozott az ukrán nemzetgazdaságnak, de nem kizárt, hogy az általa elkövetett csalások összege akár a több 100 milliót is elérhetik.

Az ukrán hatóságok azt követően kezdték körözni a volt minisztert, hogy többszöri felszólítás ellenére sem jelent meg egy kihallgatáson. Mikor kiderült, hogy külföldön tartózkodik, nemzetközi körözést adtak ki ellene az Interpolon keresztül. A hírügynökségek úgy tudják, hogy Bohdan Danilisint keddre virradó éjszaka vették őrizetbe Prágában.

A Julia Timosenko által vezetett ukrán ellenzék szerint az előző kormány tagjai ellen jelenleg politikai boszorkányüldözés folyik, amelynek az ex-gazdasági miniszter ellen kezdeményezett eljárás az egyik kirívó példája.

FH/para