Soros György egymillió dollárral támogatja a marihuána legalizálását

2010. október 27. - 09:11 | Külföld
Soros György magyar származású amerikai üzletember egymillió dolláros adományt adott a marihuána kaliforniai legalizálásáért küzdő amerikai szervezeteknek. Kaliforniában november másodikán tartanak népszavazást arról, hogy az államban legalizálják-e a marihuánát. Soros szerint a marihuána törvényessé tétele "egy nagy lépés lenne előre".

Soros a Drug Policy Alliance nevű amerikai érdekérvényesítő csoport kampánybizottságának adományozta az egymillió dollárt - erősítette meg a szervezet. Az adományból televíziós reklámokat fognak vásárolni, amire a közvélemény-kutatások adatai szerint szükségük is van a legalizálásért küzdő csoportoknak - írta a Los Angeles Times.

Eleinte ugyanis úgy tűnt, hogy a legalizálás támogatói többségben vannak, de az elmúlt hetekben csökkent az indítvány támogatottsága. A lap információ szerint szerdán már el is kezdik sugározni a Soros pénzéből készült televíziós reklámokat, amelyekben kaliforniai rendőrkapitányok beszélnek arról, miért lenne jó a szer törvényessé tétele.

Soros a Wall Street Journal című amerikai gazdasági lapban megjelent cikkében a marihuána teljes legalizálása mellett érvelt. Az üzletember szerint a szer legalizálása több milliárd dolláros adóbevételt, valamint szintén milliárdos kiadáscsökkentést jelentene Kaliforniának. Emellett csökkenne a drogpiaccal összefüggő bűnözés, erőszak és korrupció, és a rendőrség súlyos bűncselekményekre koncentrálhatna.

A kaliforniai szavazók november másodikán dönthetnek a marihuána legalizálásáról szóló "19-es Indítványról" (Prop. 19). Ha elfogadják a törvénytervezetet, a 21 éves és idősebb kaliforniaiak nagyjából 2,3 négyzetméteren termeszthetnek marihuánát, és egy uncia (28 gramm) füvet tarthatnak majd maguknál. Ezenfelül a kaliforniai városok és megyék lehetőségek kapnak arra, hogy engedélyezzék a szer árusítását, és azt megadóztassák.

A Los Angeles Times kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatai szerint a kaliforniaiak 51 százaléka ellenzi az indítványt, és csak 39 százalék támogatja. A szeptemberi felmérések még azt mutatták, hogy a többség támogatja a legalizálást.

FH/para