Háromszáz fölé emelkedett az indonéz cunami áldozatainak a száma

2010. október 28. - 09:06 | Külföld
Tovább nőtt az indonéziai földrengést követő szökőár áldozatainak száma: a hatóságok csütörtöki közlése szerint 311-en vesztették életüket a cunamiban és 379 embert még mindig eltűntként tartanak számon.

A Szumátra szigetétől nyugatra fekvő Mentawi-szigetcsoportot hétfőn rázta meg a 7,7-es erejű földmozgás, ami hamarosan szökőárt váltott ki a térségben. Bár a hatóságok elrendelték a szökőár-riadót, a helyiek szerint túl későn, és így nem tudtak felkészülni a partra zúduló hatalmas tengeri hullámokra.

Szuszilo Bambang Judhojon indonéz elnök - megszakítva hivatalos vietnami útját - a térségbe utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon a károkról. Csütörtökön kikötött az első segélyeket szállító hajó is Észak-Pagai-szigeten, amelyet a legjobban sújtott a természeti csapás. A hajó élelmiszert, ivóvizet, gyógyászati eszközöket, valamint halottas-zsákokat szállított a térségbe, ahol több száz sebesültet kezelnek kórházakban.

A túlélők eközben arról számoltak be, hogy a 2004-es cunami után felállított szökőár-figyelő rendszer nem működött megfelelően. A helyiek szerint ugyanis szinte semmilyen figyelmeztetést nem kaptak a várható háromméteres hullámokról, amelyek gyakorlatilag letarolták a leginkább érintett szigetek egyes partszakaszait. A beszámolók szerint a hatóságok ugyan kiadták a figyelmeztetést, ám túl későn, és a földrengés után mintegy tíz perccel érkező vízár felkészületlenül érte a helyieket.

A kontinentális lemezek találkozásán elterülő Indonéziában gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban kedden tört ki a Merapi vulkán, legkevesebb 25 áldozatot követelve. A Jáva szigetén lévő Merapi a legveszélyesebb Indonézia 69 aktív tűzhányója közül. Legutolsó kitörésekor, 2006 júniusában két ember halálát okozta. Nagy erejű földrengés legutóbb tavaly sújtotta az országot: a 7,6-es erejű földmozgás mintegy 1100 ember életét követelte. Hat évvel ezelőtt pedig minden idők legsúlyosabb cunamija pusztított a térségben: a 9,3-es erejű földrengést követő szökőár legkevesebb 168 ezer áldozatot szedett Indonéziában.

(Független Hírügynökség)

Címkék: áldozatok, cunami