Meztelen keblekkel tiltakoztak az ukrán nők az iráni törvények ellen

2010. november 11. - 17:02 | Külföld
Az ukrán Femen nőmozgalom aktivistái meztelen kebleikkel és a nőellenes muzulmán törvényeket elítélő feliratokkal zavarták meg az Iráni kultúra hetének megnyitóját Kijevben - adta hírül csütörtökön az ukrajnai Korreszpondent.net internetes hírújság. A harcias hölgyek egy iráni asszony halálos ítélete kapcsán tiltakoztak, akit házasságtörés miatt a hatályos iráni törvények értelmében halálra ítéltek.

A Femen aktivistái Akbar Haszemi Ali-Abad, Irán ukrajnai nagykövetének megnyitó beszédét zavarták meg. A nőmozgalom tagjai meztelen felsőtesttel, a hagyományos iszlám női viseletet, a parándzsát imitáló fátylakkal foglalták el az esemény színhelyéül szolgáló Ukrán ház nagytermét az iráni diplomata fellépése közben. A pőre ukrán hölgyek "Don't kill your women!" (Ne gyilkoljátok a nőket!) és "Hety ubivc z Ukrajini!" (Távozzanak Ukrajnából a gyilkosok!) tartalmú feliratokat lobogtattak.

A rendzavarásnak a rendezvényre kivezényelt biztonsági őrök vetettek véget, akik az amazonok karjait hátracsavarva vezették el a tüntetőket, és adták át azokat a rendőröknek, akik szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Szakine Mohammadi-Astianit még 2006-ban ítélték halálra Iránban. Férje meggyilkolásában való bűnrészességért kötél általi halálra ítélték, többrendbeli házasságtörésért pedig megkövezésre. Az első büntetést fellebbezés után végül 10 év börtönre enyhítették. A nemzetközi közösség nagy felzúdulással fogadta az ítéletet, és több fórumon követelték Mohammadi-Astiani szabadon engedését. Irán ennek hatására júliusban felfüggesztette a büntetés végrehajtását, azzal, hogy az ítélet továbbra is érvényben van.

FH/para

Címkék: mellek, tiltakozás