Újságírók elleni támadások ellen tiltakoztak Moszkvában

2010. november 12. - 08:13 | Külföld
Több száz orosz újságíró és blogger tüntetett csütörtökön Moszkvában az újságírók elleni támadások kivizsgálását követelve az orosz kormánytól. A moszkvai hatóságok kivételesen engedélyezték a tüntetést. A demonstrációt azután tartották, hogy az orosz sajtó, köztük az állami televíziók is behatóan foglalkoztak az Oleg Kasin újságíró elleni brutális hétvégi támadással, és az orosz hatóságok újra nyomozni kezdtek egy két évvel korábbi újságíróveréssel kapcsolatban.

A Kreml épületéhez közel eső moszkvai Puskin-téren nagyjából ötszáz demonstráló jelent meg, hogy az újságírók elleni támadások ellen tiltakozzanak. A tüntetők a megfélemlítő verések teljes kivizsgálását követelték az orosz kormánytól, közölve, hogy "az újságírók elleni támadások igazából az olvasók elleni támadások".

A moszkvai hatóságok azután engedélyezték a tüntetést, hogy nagy vihart kavart egy orosz riporter elleni brutális támadás a hétvégén. A nagy közfelháborodás hatására Dmitrij Medvegyev orosz elnök ígéretet tett arra, hogy a hatóságok meg fogják találni Kasin megtámadóit, "függetlenül a társadalmi helyzetétől, pozíciójától vagy elért eredményeitől".

A Kommerszant című orosz lap harmincéves újságíróját a háza előtt verte meg két férfi szombaton reggel. Több helyen eltört az állkapcsa, eltörték mindkét lábszárát, az ujjait, megsérült a koponyája és súlyos agyrázkódást szenvedett. Kórházba szállítás után mesterséges kómába helyezték.

Közben az orosz hatóságok bejelentették, hogy újra nyomozni kezdenek egy 2008-ban megvert újságíró ügyében. Mihail Beketov sérülései olyan súlyosak voltak, hogy több kézujját és egyik lábát térdtől lefelé amputálták. Nyolc műtétet végeztek el rajta a megtámadása után, jelenleg is egy klinikán él az állapota miatt, és még ma is nehezen tud beszélni.

Beketov és Kasin is sokat foglalkozott a Moszkva melletti, természetvédelmi területnek számító Himki-erdőn keresztül tervezett autópályával.

FH/para