Az európai szocialisták aggódnak a szélsőjobb elterjedése miatt

2010. november 17. - 16:54 | Külföld
Az európai szocialisták aggódnak a szélsőjobb megjelenése és terjedése miatt - mondta szerdán Budapesten a Szocialisták és Demokraták európai parlamenti frakciójának vezetője. Martin Schulz hozzátette: bár nem mindenben értenek egyet a magyar miniszterelnökkel, érdekeltek a jövő évi magyar EU elnökség sikerében, így konstruktív együttműködést ajánlanak. Az MSZP elnöke azt várja a demokratikus magyar parlamenti pártoktól, hogy határolódjanak el a szélsőséges Jobbiktól.

A Szocialisták és Demokraták európai parlamenti frakciója ezen a héten Budapesten tartja ülését. A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Martin Schulz frakcióvezető a terjedő szélsőséges eszmékkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az európai tolerancia lényege a szociális igazságosság. A politikus aggasztónak nevezte a kirekesztő pártok erősödését Európában, elsősorban Magyarországon, Hollandiában és Dániában.

A tolerancia, a demokrácia és az emberiesség a legfontosabb európai értékek - mondta a szerdai sajtótájékoztatón Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke. A volt dán miniszterelnök "nagyon komoly hangnak" nevezte a Jobbik magyarországi térnyerését, bár hangsúlyozta, hogy ez nem egyedülálló Európában. Rasmussen aggodalmát fejezte ki a magyar gazdasági folyamatok miatt. A szocialista politikus kiemelte a magánnyugdíjpénztárakat érintő döntéseket. Az Európai Szocialisták Pártjának elnöke szerint a magyar kormány ezzel csak továbbgörgeti a problémákat, amelyek 2012-14 környékén rosszul érinthetik Magyarországot.

Az MSZP is érdekelt a sikeres magyar EU-elnökségben, hiszen ez az egész ország hosszú távú érdeke is - hangsúlyozta Mesterházy Attila. Az ellenzéki párt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a Jobbik keddi demonstrációját, amelyen antiszemita bekiabálások is voltak. Az MSZP frakcióvezetője bírálta a kormányt, mint fogalmazott: "a legnagyobb hazugság, ha a népet a nép nevében fosztják meg az önrendelkezéstől".

A Szocialisták és Demokraták európai parlamenti frakciójának ülésén elfogadták az úgynevezett Budapesti Nyilatkozatot, amelyben felszólítják az Európai Uniót, hogy határozottan lépjen fel az egyre jobban terjedő gyűlölettel és megosztottsággal szemben. A deklaráció aláírói arra kérik az európai intézményeket, hogy tegyenek közös nyilatkozatot a szabadság, a tolerancia és az igazságosság Európája melletti elkötelezettségükről.

FH/para