Tárgyalások Dublinban - A görög után jöhet az ír kölcsön?

2010. november 17. - 07:49 | Külföld
Rendkívüli tárgyalások folynak az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a dublini kormány képviselői között a gondokkal küzdő ír bankszektorral kapcsolatos támogatásról. A görög után újabb uniós mentőcsomag várható...

Írországban már hétfőn kiderült, hogy Dublin tárgyalásokat kezdett az uniós illetékesekkel a költségvetési problémák miatt. Brian Cowen miniszterelnök akkor még tagadta, hogy uniós mentőcsomagra lenne szükségük, csak annyit közölt, hogy felvették a kapcsolatot a "nemzetközi kollégákkal" a büdzsé problémái miatt. Brian Lenihan ír pénzügyminiszter ugyanakkor nem sokkal később már arról beszélt, hogy "súlyos zavarok" vannak a piacokon, és hamarosan eldől, hogy szükséges lesz-e a segítség.

Az Európai Bizottság is korábban azt közölte, hogy mentőcsomagról még nincs szó, de azt elismerték, hogy Írország gondjai aggodalommal töltik el az eurózónát. Olli Rehn, az Unió pénzügyi biztosa ugyanakkor kedden bejelentette, hogy tárgyalások folynak az EU, az IMF és Írország között a bankszektor súlyos problémáinak megoldásáról.

"Szükség esetén határozott és jól koordinált módon teszünk majd lépéseket az eurózóna stabilitásának megőrzéséért" - fogalmazott a történtek kapcsán Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának vezetője. Mint mondta, az ír kormánynak "napokon belül" döntenie kell a pénzügyi segélyről.

A deficit azután szabadult el Írországban, hogy a kormányzat megpróbálta pótolni a bankrendszer veszteségeit. Írországban a GDP-arányos államháztartási hiány 32 százalékra emelkedhet az év végére, amire még nem volt példa az euróövezetben. Ennek elkerülésére szakértők szerint 70 milliárd eurós mentőcsomagra lenne szükség.

(FH)