Moszkva szerint nem tud katonai titkokról a "halálkufár"

2010. november 18. - 19:56 | Külföld

Oroszország nem tart attól, hogy katonai titkok kerülnek napvilágra az illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsított orosz Viktor But elleni amerikai per alatt. Ezt a Kreml külpolitikai főtanácsadója jelentette ki csütörtökön.

A Thaiföldön 2008-ban letartóztatott But amerikai kiadatása ellen erősen küzdött az orosz kormány. Elemzők szerint Moszkva amiatt aggódik, hogy a "halálkufár" néven ismertté vált But különböző titkokat fog elárulni a volt Szovjetunió területén zajló fegyverkereskedelemről.

"Nincs semmi rejtegetnivalónk, ebben az ügyben nem szerepel egyetlen katonai vagy egyéb titok sem" - jelentette ki Szergej Prikhodkó, az orosz elnök külpolitikai főtanácsadója. Elmondása szerint Moszkva érdeke, hogy a nyomozás véget érjen, és Butnak válaszolnia kell az amerikai igazságszolgáltatás kérdéseire.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nappal korábban kijelentette, hogy Moszkva "minden eszközzel" segíteni fogja Butot, aki "súlyos törvénytelenség" áldozata lett. Az orosz kormány korábban többször is felemelte szavát a Thaiföldön 2008-ban letartóztatott But amerikai kiadatása ellen, illegálisnak nevezve az eljárást.

Elemzők szerint Moszkva azért nem akarta amerikai bíróság előtt látni az orosz légierő egykori tisztjét, mert attól tartanak: titkokat ad majd ki a volt Szovjetunió területén zajló fegyverkereskedelemről.
But szerdai meghallgatásán ártatlannak vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az ellene felhozott vádakban. Ezt annak ellenére tette, hogy a New York-i orosz konzul elmondása szerint amerikai ügynökök megpróbálták rávenni, hogy vallja bűnösnek magát. A diplomata elmondása szerint az Egyesült Államokba szállítása közben "szép dolgokat" ígértek neki, ha "magára vállal olyan dolgokat, amelyeket nem követett el".

FH/para