Még nem kezdődhetett el a mentés az új-zélandi bányában

2010. november 20. - 10:02 | Külföld
Továbbra sem tudni, életben van-e az a 29 bányász, akiket robbanás zárt el a külvilágtól pénteken Új-Zélandon. A gáz szintje továbbra is olyan magas, hogy bármikor újabb detonáció következhet be a mélyben.

Még mindig nem tudnak leereszkedni a mentőcsapatok az új-zélandi Pike River szénbányába. A legutóbbi mintavétel után szakértők megállapították: túl magas a gáz koncentrációja ahhoz, hogy megkezdődhessen a kutatás, bármikor újabb robbanás történhet a mélyben. Tony Kokshoorn, a közeli Greymouth polgármestere szombaton elmondta, hogy akár több nap is eltelhet, mire elég biztonságos lesz a bánya.

A 29 bányászról egyelőre nincs hír, így azt sem tudni, hogy eljutottak-e egy föld alatti menedékhelyig. A bányát üzemeltető cég vezetője szerint mindegyiküknél 30 percre elegendő oxigén volt, amellyel akár elérhették a föld alatti raktárat, az ott lévő készlettel pedig akár több napig kihúzhatják.

A bányászok 150 méterre vannak a föld alatt, de 2 és fél kilométerre a bánya bejáratától. Két ausztrál és három brit állampolgár is van köztük. Az ausztrál kormányfő azt ígérte: minden segítséget megadnak az új-zélandi hatóságoknak a mentéshez. "A világ szemtanúja volt idén egy bányakatasztrófának, és egy csodának, hogy az emberek élve kijutottak" - utalt Julia Gillard a chilei bányászokra, akik több mint két hónapot töltöttek a mélyben. Csakhogy a chilei bányászokat omlás zárta el a külvilágtól, és nem kellett megküzdeniük veszélyes gázokkal.

A pénteki robbanás után csak két bányásznak sikerült a felszínre jutnia, ők nem szenvedtek súlyos sérüléseket, és már el is hagyhatták a kórházat.

(FH)

Címkék: bánya, bányarobbanás