Az Írországnak szükséges segítség 100 milliárd euró felé közelít

2010. november 22. - 08:33 | Külföld
100 milliárd eurónál kevesebb pénzügyi segélyre lesz szüksége Írországnak - közölte vasárnap a belga pénzügyminiszter. Didier Reynders, aki európai uniós kollegáival tanácskozott Brüsszelben, azt mondta: a közösség pénzügyminiszterei egyetértettek abban, hogy segítetni kell Írországon, amely a bankszektor összeomlása miatt jutott válságos helyzetbe.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Belgium pénzügyminisztere közölte: a következő napokban kezdődnek a tárgyalások Dublinnel a kölcsön feltételeiről, egyebek mellett a szigorú visszafizetési kritériumokról és az ír gazdaság átalakításának követelményéről.

Az ír válsággal kapcsolatban a közösség pénzügyminiszterei azt közölték, hogy a pénzügyi segítség, amely a bankszektor rendbetételére szolgál, egyben az euró és az Európai Unió pénzügyi stabilitásának védelmét is biztosítja. Röviddel később az ír kormányfő megismételte pénzügyminisztere korábbi bejelentését, miszerint Dublin nemzetközi pénzügyi segítséget kér.

"Megerősíthetem, hogy az ír kormány kéréssel fordult az Európai Unióhoz, amely elfogadta azt"- mondta dublini sajtókonferenciáján Brian Cowen. Brian Lenihan ír pénzügyminiszter az ír közszolgálati rádiónak (RTÉ) vasárnap azt mondta: az ír kormány hivatalos tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az Európai Központi Bank képviselőivel, és e tárgyalások szombat este lezárultak.

Lenihan azt is mondta, hogy a segély pontos összegét még nem határozták meg, és elvetette a 70-80 milliárd euróról szóló találgatásokat. A támogatás fejében Írország négy évre szóló államháztartási deficitcsökkentő programot dolgoz ki - tette hozzá a pénzügyminiszter. Az ír pénzügyi válság esetében - a görög krízistől eltérően - a fő problémát az okozza, hogy az ír bankszektornak hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatokban.

Az ír bankszektor rendbetételének költségei a kormány számításai szerint a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzaszthatják Írország államháztartási hiányát idén. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne.

FH/para

Címkék: EU, ír válság