Megbénult Portugália a sztrájkok miatt - a megszorítások ellen tiltakoztak

2010. november 25. - 10:53 | Külföld
Akadoztak a közszolgáltatások szerdán Portugáliában. Az ibériai országban ugyanis sztrájkot hirdettek a kormány megszorító intézkedései ellen. Fennakadások voltak a vasúti- és tömegközlekedésben, a repülőjáratokon, a szemétgyűjtésben, a bankszektorban, az egészségügyben.

Évtizedek óta ez volt az első általános sztrájk Portugáliában. A fővárosban és környékén hatalmas dugók alakultak ki, mert sokan autóval próbáltak munkába jutni.

A beszámolók szerint a kikötők sem üzemeltek. A vonatok alig 20 százaléka indult el. A magánszférában ugyanakkor nem volt leállás. A cégek rendes munkarend szerint üzemeltek.

A szocialista kabinet, a magas hiány és a gazdasági nehézségek miatt csökkenti a közalkalmazottak bérét, befagyasztja a nyugdíjakat és adókat is emel. A jövő évi büdzséről pedig pénteken szavaznak- adta hírül a BBC. A legnagyobb ellenzéki párt jelezte: nem gördít akadályt a jövő évi költségvetés elé, így valószínűleg nehézségek nélkül megszavazza a törvényhozás a 2011-es költségvetést.

Valószínűsíthető, hogy a sztrájknak nem lesz hatása a kormány terveire. Emiatt többen úgy vélik, hogy csak kellemetlenséget és kényelmetlenséget okoznak, megoldást nem hoznak a bajokra. A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány első, második és harmadik legfontosabb dolga a hiány csökkentése.

FH/para