Spanyolország nem fut "görög útra"

2010. november 26. - 14:31 | Külföld
Teljesen kizárt, hogy Spanyolország külföldi segítséget kérjen. Az ország kiegészítő intézkedéseket fogad el, jelentette ki pénteken a spanyol kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero a RAC1 rádió adásában.
A befektetőknek kétszer is meg kellene gondolniuk, hogy Madrid ellen forduljanak. A spanyol részvényektől ugyanis a befektetők igyekeznek megszabadulni, mivel attól tartanak, hogy a magas költségvetési deficit és a bankok tartozása miatt az ország Görögország és Írország nyomdokaiba lépve nemzetközi kényszertámogatásért fanyalodik.

Zapatero kijelentette, hogy sem az Európai Bizottság, sem pedig az Európai Központi Bank (ECB) nem szólította fel Spanyolországot a kiegészítő intézkedések megtételére a deficit csökkentése érdekében. A kedden közzétett adatok szerint a spanyol költségvetési hiány egy év alatt 47,3%-kal csökkent.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barrosso cáfolja azt is, hogy Portugália számára pénzügyi segélyt készítenek elő, elmondta, hogy Lisszabon nem kért segítséget, és nem is ajánlottak neki.

SITA/para