Eurómilliárdok hevernek felhasználatlanul az EU fejlesztési pénzeiből

2010. november 30. - 12:48 | Külföld
A Financial Times keddi írása szerint az Európai Unió fejlesztési célokra szánt eurómilliárdjai nem jutnak el a leromlott régiókba a bürokrácia miatt, valamint azért, mert a tagországok sok esetben nem találják meg a megfelelő alapokat, ahová a pénzt kellene utalni.

A brit üzleti lap azt állítja: munkatársai látták azokat az EU-dokumentumokat, amelyek azt mutatják, hogy a 2013-ig kiosztott 347 milliárd eurós támogatás csupán tíz százaléka ment a célzott feladatokra.
A fejlesztési pénzek kiosztásáról 2006-ban születtek meg az irányelvek, majd ezután jött a világgazdasági válság, amely miatt a tagországok kormányai súlyos költségvetési megszorításokat hajtottak végre. A megegyezés értelmében az EU csak akkor ad pénzt a kormányoknak, ha az elfogadott fejlesztési projektek legalább felének költségeit állják.

A brit lap szerint az EU fejlesztési alapját, amely kis - és középvállalkozás támogatását célozza, multinacionális cégek, például a Coca-Cola, az IBM, és a Nokia Siemens is megcsapolják, igaz, nem törvénytelenül. A Financial Times szerint munkatársaik vizsgálódtak az EU strukturális alapjaival, a közösség regionális politikájának fő pénzügyi eszközeivel kapcsolatban, és arra jutottak, hogy csaknem nyolc és fél milliárd eurót tévesen utaltak ki, és ennek az összegnek csupán a negyedét sikerült visszaszerezni.

FH/para