Megváltoztatják a magyar zászlót?

2010. december 2. - 17:32 | Külföld

Az új magyar alkotmány munkaanyagának kiszivárgott részleteiről ír az Index.

Lesz szentkorona a preambulumban és az állami lobogón is, derült ki az új alkotmány elkészítéséhez készült sorvezetőből, a "Magyarország alkotmányának szabályozási elvei" című "munkaanyagból".

A Vasárnapi Hírek a honlapján megjelentette azt a koncepciót, amit az alkotmány-előkészítő bizottság készített. A bizottság egyik kormánypárti tagja az Indexnek megerősítette, hogy a dokumentum valódi, bár még lehetnek benne változások.

Szimbolikus változás a zászlóban

A koncepció alapján egészen biztos említést tesznek majd a szentkoronáról a preambulumban, a koncepció készítői szerint ugyanis ez fejezi ki a jogfolytonosságot, a történelmi alkotmány értékeit és szerepét. Az ország államformája a jövőben is köztársaság lenne, az ország maga pedig demokratikus jogállam.

Szimbolikus változás lehet, hogy a koncepcióban az állami lobogó meghatározása szerint annak fehér sávjában szerepelni fog a címer - a jelenlegi alkotmány szerint a hivatalos állami lobogó a címer nélküli trikolor.

Házasság és magzatvédelem

Szintén szimbolikus, de valójában gyakorlati hatású gesztus a házasság és az ezen alapuló család védelmének alkotmányba foglalása, mivel a házasságot "férfi és nő legtermészetesebb közösségeként" definiálja. Vagyis kizárja az azonos neműek házasodási jogát.

Ugyanígy nagy hatása lehet a magzati élet védelmének alkotmányba foglalására is, mivel ezáltal az abortusz engedélyezése az alkotmányba ütközhet. Bár Harrach Péter (KDNP) hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy a védelem alkotmányba illesztése nem jelenti majd az abortusz tilalmát.

Erkölcsök és tulajdon védelme

Széles értelmezési lehetőséget nyit az a kitétel is, hogy az alapvető jogokat adott esetben "az erkölcsök védelme érdekében a szükséges mértékben" korlátozhatják.

A tulajdont ugyan az új alkotmány szerint is - kivételesen és közérdekből - ki lehet sajátítani, de csak "teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett".

Határon túliak szavazati joga

Az alkotmányozás folyamatában ugyan felvetődött a határon túli állampolgárok szavazati jogának megadása, a koncepció szerint viszont választójog csak egy külön kétharmados törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén illeti meg az állampolgárokat. Vagyis az erről szóló döntést az Országgyűlés kezébe adták.

Az Alkotmánybíróságról

szóló rész a tervezetben meglehetősen homályos. Nem szerepel ugyanis benne az a kitétel, hogy az alkotmányellenesnek ítélt törvényeket a bíróság megsemmisítheti, hanem csak annyi, hogy „alkotmányellenesség esetén megállapítja annak jogkövetkezményeit”.

A kormány terve szerint az új alkotmányt már tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés. Addig az alkotmány-előkészítő bizottság pontosabb tervet készít, amit az igazságügyi tárca finomít még. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt szeretné, ha a közjogi méltóságok az új alkotmányt Ópusztaszeren írnák majd alá.

index.hu /para