WIKILEAKS: Aggódik fiáért a kiszivárogtató weboldal alapítójának anyja

2010. december 2. - 07:27 | Külföld
A kiszivárogtató weblap szóvivője szerint egyébként Julian Assange ellen merényletet akarnak elkövetni. Az izlandi Kristinn Hrafnsson azt is mondta, hogy főnöke - aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben - egy titkos helyen dolgozik.

Christine Assange, akinek állítólag még számítógépe sincs, azt mondja, hogy "rendkívül intelligens" és kíváncsi fiát úgy nevelte, hogy "az igazság erkölcsös keresője legyen". Anyja szerint azonban Julian Assange veszélybe sodorta magát, mert "túl nagy erőkkel szállt szembe".

A WikiLeaks 39 éves vezetője korábban is egy kémhez hasonlóan élt: ritkán aludt kétszer ugyanazon a helyen. Azóta azonban, hogy vasárnap 250 ezer titkos diplomáciai üzenetet juttatott el sajtóorgánumoknak - amelyek egy töredékét internetes oldalán is publikálta - hajtóvadászat indult ellene. Szóvivője szerint azonban Assange egy titkos helyen dolgozik tovább a projekten annak ellenére, hogy a WikiLeaks oldalát rengeteg hacker-támadás éri. Kristinn Hrafnsson Londonban úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt napok során rengeteg fenyegetést kaptak, és attól tart, hogy politikai merényletre készülnek a weblap vezetője ellen. A kanadai miniszterelnök egyik tanácsadója egy tévéinterjúban ki is jelentette, hogy Assange-t meg kellene ölni. Az amerikai elnökjelöltségért korábban versengő republikánus Mike Huckabee pedig - a CNN hírtelevízió szerint - úgy nyilatkozott, hogy azok, akik kiszivárogtatták a diplomáciai információkat árulók, és ki kellene végezni őket.

A WikiLeaks szóvivője azt is mondta, hogy többen, köztük az amerikai külügyminiszter is törvénytelenséggel vádolta őket, ám eddig senki nem "utalt arra, hogy tulajdonképpen milyen törvényeket és hogyan sértettünk meg."

(FH)