Ma választhatják meg a magyar legfőbb ügyészt - sima ügy...

2010. december 6. - 09:55 | Külföld
Hétfőn szavaz a magyar parlament a legfőbb ügyész személyéről. Schmitt Pál köztársasági elnök másfél hete jelentette be, hogy Polt Pétert jelöli a posztra, ő egyébként 2000 és 2006 között már betöltötte ezt a tisztséget. A jelenlegi főügyész, Kovács Tamás mandátuma december közepén jár le, amikor betölti 70. életévét.

óUgyancsak hétfőn tartják a részletes vitáját a nők negyven évi szolgálat utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvényjavaslatról. A szabályozás tervezetének expozéjában Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter - múlt kedden - úgy fogalmazott: hogy a kormány a nők kettős helytállását akarja elismerni ezzel a kedvezménnyel. Az ellenzéki frakciók - MSZP, Jobbik, LMP - vezérszónokai felszólalásaikban egységesen felhívták rá a kormány figyelmét, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával, illetve a nőknek adandó kedvezménnyel a kormány csak ront a jelenlegi helyzeten, miszerint nincs elég aktív munkavállaló, aki fizetni tudná a nyugdíjakat.

A Ház dönt hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács költségvetéséről is. A honatyák elfogadhatják Lázár János fideszes frakcióvezető javaslatát is, amellyel eltörlik a közjogi méltóságok 13. havi juttatását.

FH/para